Tom Haugland gradert til svart belte

02.01.2020

At utøvere består gradering til svart belte er ikke uvanlig i Mizuchi karateklubb. Men at noen gjør det på 8 måneder og 26 dager er unikt. Og Tom Haugland er en unik utøver. Han har trent fra fire til seks timer hver dag i denne perioden. Nærmere seks enn fire, faktisk. At han da klarer å bestå gradering til svart belte etter så mye trening er for så vidt ikke unikt, men at han legger ned så mye trening er unikt. Vi har ingen som har trent så mye som Tom i denne perioden. Ja, kanskje ikke noen gang i klubbens historie. Når man da vet at han er 49 år gammel, og næringslivstopp, med alt det arbeidet og stresset det er å lede en bedrift med 300 ansatte, er det intet mindre enn fantastisk at han har klart dette.

Tom Haugland ble nylig gradert til svart belte 1. dan

Mye av treningen er blitt gjennomført i samarbeid med shihan Henriksen, hvor de to har jobbet helt for seg selv, stort sett utenom klubbens vanlige treningstider. Tom dro til og med til Thailand for å trene med shihan Henriksen der i sommer. Selve graderingen foregikk under vårt vanlige julegraderingsseminar 14. desember i klubben sammen med fire andre utøvere som også ble gradert til 1. dan.

Tom i starten av kataen Pinan sandan på stranden i Thailand

Vi skrev tidligere på disse sider om prosjektet da de var godt i gang. https://www.mizuchi.no/2019/06/07/prosjekt-48-ar-og-svart-belte-pa-under-10-mnd/

Shihan Henriksen gjennomførte et lignende prosjekt med den kjente motivatoren Øyvind Hammer i 2008, og har nå loset Tom Haugland trygt i havn med svart belte 1. dan.

Selv sier Tom følgende: «I 1981 i en alder av 11 år så jeg min første film på video i kjellerstua til naboen. Det var Enter the dragon med Bruce Lee. Fra jeg gikk hjemover den samme kvelden var min interesse for kampsport vekket og treningen tok til umiddelbart dagen etter.

Jeg fant nemlig ut at med et velrettet spark med tunge beksømstøvler i lyktestolpene langs gangveien til skolen, så gikk pærene – bare man sparket hardt nok. Teknikken utviklet seg raskt, og det varte ikke lenge før hele gangveien var bekmørk. Teknisk etat i Spydeberg var derimot svært så effektive til å bytte nye pærer, så hver eneste dag på vei til skolen etterlot jeg meg en lang og mørk gangvei. Men intet varer evig – min kampsportkarriere endte like brått som den startet den dagen sjefen for teknisk etat sto på døren hjemme.

Det var ikke før 38 år senere at jeg kom over en artikkel om en motivasjonscoach ved navn Øyvind Hammer som hadde tatt svart belte i karate på 10 måneder. Da tenkte jeg at det var nå eller aldri. Jeg kunne lese at Hammer hadde blitt trent av shihan Henriksen i Mizuchi karateklubb i Bærum, så jeg tok kontakt med shihan per epost og lurte på om det var mulig å legge opp et tilsvarende treningsløp med svart belte som mål, og det var det. Vi begynte å trene sammen 18.03 i år og graderingsleieren til jul var knappe 9 måneder unna, så da var det bare å sette i gang.

Mange har underveis spurt meg om det har vært vanskelig. Vel, egentlig ikke. I begynnelsen var det mange ritualer og japanske ord og uttrykk å sette seg inn i, men det kom sigende inn etter hvert. Verre var det å være konstant støl i 9 måneder. Det har vært noen tunge treningsøkter, men med verdens mest tålmodig trener så har det alt i alt gått veldig greit. Vi har trent nesten daglig sammen i 9 måneder og jeg har gjort så godt jeg kan på egenhånd utenom våre treningsøkter.

Min oppfatning av det svarte belte har nok gradvis endret seg underveis. Forståelsen for at det svarte belte ikke er et mål på at man har lært seg alt, men mer er å anse som en start på videre utvikling. Jeg angrer ikke et sekund på all treningen jeg har lagt ned og gleder meg til å fortsette å trene karate hos Mizuchi».

Vi gratulerer med flott gjennomført prosjekt til svart belte.

Av: Ledelsen

Kontakt

Mizuchi Karateklubb
Dønskiveien 43C
1346 GJETTUM

E-post: styret@mizuchi.no

Facebook  Facebook

Webshop

Logg inn på medlemssidene
for å komme til webshop.