Hadde ikke marginene helt på sin side i finalen

Soke Inoue og en del av hans medlemmer i VM

Sist gang Norge var en VM finale for kvinner var i 1986, 5 år før Gitte ble født. Det skjedde også i 1984, og altså nå for tredje gang. Sist gang en herre var i VM finale, var Jørn Ove Hansen i 1992. Jørn Ove er som kjent trener for konkurransepartiene våre på onsdager.

Det er små marginer i karate, og Gitte hadde marginene på sin side, og var dyktig gjennom kvalifiseringen, hvor det deltok 57 nasjoner, men uheldig i forhold til finalen. Med en skadet hånd etter 6 kamper i VM, mest sannsynlig med et brudd. Videre med dommere som godkjente motstanderens spark, som manglet en rekke av kriteriene for scoring, hadde hun definitivt ikke marginene på sin side i finalen. Det var uavgjort 0 – 0 lenge, så 1 – 1 lenge, før den famøse scoringen med sparket kom, og dermed tap 1 – 4 for Frankrike. Vi fikk henvendelser om det sparket fra mange i etterkant, og det ble oppvaskmøte for dommerne.

Medaljeutdeling (skjermdump fra WKFs streamingtjeneste)

Når dette er sagt, er det tid for å reflektere over hva Gitte har prestert.

At hun gikk til en VM finale er ikke overraskende, i og med at hun har vært i 3 bronsefinaler og 3 finaler i karates verdenscup, Premier League Karate 1, de siste 2 årene. Shihan Henriksen, som har jobbet med Gitte i alle år, skrev på disse sider i forkant av VM at avansement til finale var mulig med den trekningen hun hadde. Trekningen var absolutt bra, og da kunne alt skje. Klubbvenninnen Maria B. Roll stilte velvillig opp for Gitte som oppvarmingspartner, og Gitte for Maria. Under så store forhold er det flott at jentene er der for hverandre, og begge vet nøyaktig hva vi jobber med i klubben. Gitte har ligget i verdenstoppen de siste 2 årene i en idrett som er større enn alle vinteridrettene og 15 av de sommeridrettene som var i OL i London. Nå tok hun VM sølv i denne idretten. Vi er i Tyskland, som er et stort idrettsland og regjerende verdensmestere i verdens største idrett, fotball, og vi ser at deres individuelle bronsevinnere i karate VM skriver autografer på gensere og papir, og er idrettshelter. Karate VM er også stort for tyskerne. Finalene har vært utsolgt begge dager i en hall med plass til 14000 tilskuere. Gitte er en idrettshelt fra lille Norge med sitt sølv. Mot alle odds, i en idrett som har vokst enormt de siste 10 årene.

Hun har vist at det er mulig å kombinere studier med å være i verdenstoppen i sin idrett, selv om mange av hennes motstandere er profesjonelle idrettsutøvere.

Hun har igjen vist at det er mulig for utøvere fra Mizuchi karateklubb å hevde seg i verdenstoppen, selv om idretten har vokst.

Hun har vist alle norske karateutøvere at det er mulig å komme fra lille Norge å hevde seg i en stor verdensidrett.

Hun har forhåpentlig inspirert utøvere, trenere og ledere til å stå på for å prøve å komme dit hun er nå.

Gitte er 23 år, og kan hevde seg i verdenstoppen i mange år fremover, dersom klubb og forbund legger forholdene til rette for henne.

Økonomisk er det klubben, noen private sponsorer, og Bærum kommune som har støttet henne med 95% av utgiftene til idretten siste året. 90% av treningen foregår også i klubben, så det er klubben som er fundamentet. Klubben har vært en av pådriverne for endringer innen landslagsstrukturen, hvor de første endringene ble innført i høst. Sakte men sikkert kommer ting mer og mer på plass, noe Gitte og konkurransekarate i Norge vil kunne få glede av fremover.

At Gitte har det tøft økonomisk er det ingen tvil om. Dersom forbundet kan bidra mer, er det større sjanser for at hun kan holde på lenge og inspirere og glede karate Norge i mange år til. Et VM sølv kan også føre til at olympiatoppen kanskje vil innvilge stipender til Gitte fremover.

Mizuchis første Kongepokalvinner, og Europamester, Eirik Hjerpaasen, hadde fått VM tur i gave til sin 50 års dag av venner og klubben. Han reiste med Shihan Henriksen, og turen ble nok spesielt vellykket og hyggelig i og med Gittes suksess.

Eirik i boblebadet

Shihan Henriksen hadde også møter med andre ledere innen stilartsorganisasjonen vi tilhører, og Soke Inoue, som var kommet fra Japan for å jobbe med sin elev Antonio Diaz fra Venezuela. Antonio tok bronse denne gangen, og har nå 3 bronser, 2 sølv og 2 gull i 7 VM! Soke Inoue var svært stolt over at det var Gitte som var den i hans organisasjon som gjorde det best i dette VM.

Vi gratulerer Gitte så mye med et fantastisk sølv i VM!

Maria, Gitte og Shihan