11 gull, 7 sølv og 7 bronse er intet mindre enn fantastisk.

 

19 utøvere fra klubben
Sammen med et solid støtteapparat av coacher og foreldre, dommere og medreisende ga en tropp på over 40 personer fra klubben.
Arrangør var Bjørgvin karateklubb, Bergen. Sted var Haukelandshallen, Bergen.
137 klubber med over 645 påmeldinger til mesterskapet ga arrangørklubben en spennende logistikkoppgave.
De løste den nesten perfekt, men bare nesten. Hvorfor vi skriver nesten vil vi ta opp i andre fora.
Det ble konkurrert på 8 matteområder, og det ble også arrangert NM i det som anses for å være stilarten shotokan stilartskumite, shobu ippon, shotokan kata, og full kontakt karate, hvor stilarten Kyokushinkai er de som konkurrerer, og Kyokushin kata,.

Forvirrende
For den vanlige leser er nok lesing om et NM i karate ganske forvirrende, da man skulle tro at NM i karate burde bestå av konkurranse i de to disiplinene kata(mønster) og kumite(kamp), hvor alle stilarter konkurrerer mot hverandre, og under et felles regelverk. Alle kan dermed stille, og konkurrere om NM titler i karate, og i konkurranseformer som Norges Kampsportforbunds(NKF) karatelandslag representerer.
Vel, i praksis gjør man det på verdensbasis, men i Norge ønsker man å la noen av de store stilartene få lov til å ha sine stilartsmesterskap samtidig under et NM i karate, og det er her forvirringen blir komplett. Hvem er egentlig Norgesmestere i karate, og hvem er i stilarter?

Særnorsk
Situasjonen i norsk konkurransekarate, og ellers i hele verden, er slik at de som representerer sitt land i karate, de konkurrerer innefor regelverket til World Karate Federation(WKF). Vi gjør det.
Dette er den konkurranseformen i karate som er godkjent av International Olympic committee(IOC), og som hele verden og alle stilarter i karate konkurrerer i. Men det finnes mange stilartsorganisasjoner som holder sine stilartsmesterskap også, men det er interne konkurranser som er lukket for alle andre stilarter, og dermed ikke representative for karate generelt.
I Norge kan alle medlemmene i Norges Kampsportforbund, uansett stilart, delta på de to stilartsmesterskapene som holdes samtidig med NM i karate, men i praksis er det egentlig kun de som tilhører de spesifikke stilartene som deltar i stilartsmesterskapene.

Shobu Ippon kumite
Men denne gangen hadde vi bestemt oss for å delta på Japan Karate Association(JKA)Norge sitt mesterskap i kumite, som ble arrangert samtidig. Kun shotokanklubber kan være medlemmer av JKAN, men under Norges Kampsportforbunds NM kan alle delta i konkurransen. Men i praksis er det JKAN som deltar. De arrangerte også for JKAN kata, men da er det kun stilarten Shotokan sine kata som kan utføres, og dermed uaktuelt for oss.
Kumite(kamp) derimot er enkelt for oss å delta i, da deres regler egentlig oppfordrer til enklere kumite.
Type kumite slik det var på syttitallet. De kaller det “shobu ippon”.
Forenklet kan man si at det førstemann til 2 poeng, eller at den som leder når tiden er slutt, vinner.
En kumite form man har avansert fra i WKF opp gjennom tiden, for å få mer spektakulære konkurranser hvor man kan avgjøre hvem som er best på en måte som gir langt mindre skader. Men, vi mente at det ikke skulle by på karate tekniske problemer å omstille oss, så vi deltok. Videre mente Shihan Henriksen, som konkurrerte under slike regler på syttitallet, at det ville bli en grei erfaring for våre utøvere, samt at vi fikk flere kamper når vi først reiste til Bergen og skulle belaste klubbens økonomi.
Men, den store konkurranseformen i verden er WKF, og her kommer først referat fra våre utøveres innsats på dette området.

Mikaels motstander er ute å kjøre i shobu ippon

 

Kata og kumite jenter ungdom(12/13 år) – 43 kg
Det var mye å glede seg over tidlig på dagen. Og det stod blant annet Mariam Skogland for. Hun har fokusert mye på kata i senere tid, da det var der Shihan Henriksen mente hun hadde best forutsetninger, i og med at hun veier 36 kg, og laveste vektklasse i kumite er – 43 kg. Vi visste at hun ville få det tøft mot høyere og tyngre jenter.
Mariam gikk flotte kataer etter å ha trent med Soke Inoue, verdensmester Antonio Diaz, og vår egen Shihan Henriksen, og dermed klar seier.
I kumite gikk hun også flott, og gikk helt til finalen, hvor det ble sølv.
Topp av Mariam, og Norgesmester for første gang!

Mariam Skogland Norgesmester for første gang.

Kumite ungdom jenter + 50 kg
Vi deltok med 3 jenter som kommer til å bli farlige i fremtiden. Ailin V. Moen, Eirill Bungum og Tilde E. Eine. De er ferske, og ble denne gangen slått av en mer erfaren utøver, men sølv og begge bronsemedaljene er flott denne gangen.

Tilde og Eirill bronse i WKF kumite. Ailin sølv, på sykehuset etter shobu ippon og ikke med på bildet.

 

Kata ungdom gutter
16 gutter i klassen, og vi deltok med Fredrik Sundby og Andreas Dieserud. Andreas gikk til semifinale, hvor det ble tap, og til slutt 5. plass. Fredrik hadde trukket den utøveren som senere vant, og det ble knepent tap 1 – 2 på Fredrik. 2 rekvalifiseringer til bronsefinale gikk strålende, og seier i bronsefinalen til Fredrik, som kun hadde trent en økt de siste 2 ukene før NM grunnet sykdom. Topp innsats av begge våre katagutter.

Fredrik Sundby bronse i kata

 

Kata og kumite kadett jenter(14/15 år) – 47 kg
Ronja Ek er også en av de råeste små damene vi har. En treningsguts de færreste har, og dette kombinert med at hun er reflektert, gjorde at hun egentlig var stevnet beste utøver. Ingen andre vant både kata og kumite. Men det gjorde Ronja. Foreløpig liten og lett, teknisk og taktisk god, var hun en ubestridt ener i sin aldersgruppe.

Ronja Ek gull i kumite og kata

 

Kumite jenter kadett +54 kg
Aina Svendsen trener bra og har utviklet et repertoar i siste tiden som det begynner å smake fugl av. Men, hun får foreløpig ikke omsatt dette i konkurranse, og røk dermed ut. Det er bare et tidsspørsmål når hun tar stegene oppover.

Kumite gutter kadett – 63 kg
Sebastian Tenmann(15) er en utøver som bare stiger og stiger i kumite. Denne gangen serverte han flere særdeles avanserte sparkteknikker, som dommerne ikke fikk med seg, men som etter kampen ble påpekt overfor dommerne av vår internasjonale toppdommer, Robert Hamara. Sebastian tapte, helt urettferdig, sin semifinale, og måtte nøye seg med bronse. Men, han kommer, bare vent.

Sebastian bronse i WKF

 

Kumite jenter junior(16/17 år) – 59 kg
Camilla T. Skaanes har vært litt uheldig med sykdom dette året, og ikke fått den nødvendige matchingen frem mot NM. Hun måtte derfor nøye seg med bronse, men har mye mer inne. I lag NM i november var hun superb, og vi håper å få henne opp på det nivået vi vet hun kan prestere på ved neste anledning.

Camilla bronse

Kumite gutter junior – 61 kg
Carl Gustav D. Myreng lyktes ikke helt denne gangen, og måtte ta til takke med bronse. Carl Gustav er fremdeles ustabil, men han vet hvor skoen trykker, og når han knekker koden blir han lei å slå.

Carl Gustav bronse

Senior damer(18 år +) kumite – 55 kg
I utgangspunktet ville denne NM tittelen gå til Bettina Alstadsæther, Stavanger k.k.
Hun har vært Norges sterkeste utøver i denne klassen denne sesongen. Men, alle kan ha en dårlig dag, og dermed ble det tap for Alstadsæther i semifinalen, for Wanda, fra Moss k.k.
Vår Ariana Alic skulle dermed møte Wanda i finalen. Dette løste Ariana utmerket, og vant en av de såkalte “superfinalene” lørdag kveld.
Ariana tok dermed sin første individuelle senior NM tittel.

Ariana gull i – 55kg

 

Senior damer kumite – 61 kg
I – 61 kg kvinner overlot ikke Maria B. Roll noe til tilfeldigheter, og vant 8-0 før full tid etter overbevisende fighting.

Senior damer kumite – 68 kg
I – 68 kg stilte vi med Norges beste dame denne sesongen, Gitte H. Brunstad(21). Gitte er den eneste norske i historien som har vært i finaler i flere verdenscup stevner. Som soleklar favoritt ble det kontrollert seier til Gitte 3 – 0.

Gitte kjører hardt (her fra shobu ippon)

 

Senior damer kumite + 68 kg
I + 68 kg hadde vi Silje M. Vedvik(18). Vi har i lengre tid sett at hennes utvikling er god, og at hun kommer til å bli farligere og farligere. Denne gangen ville det seg ikke helt, og hun måtte nøye seg med sølv. Silje har mer inne, og sølv i et NM er ikke dårlig, men hun kommer nok enda sterkere tilbake.

Silje har kontroll og trekk (her med et venstre slag i shobu ippon)

 

Senior herrer kumite – 84 kg
Jørn Ove Hansen fylte 42 i fjor, men trener fortsatt bra, om ikke så mye karate. Denne gangen hadde oppkjøringen fått seg en kraftig knekk, da Hansen lå med 40 i feber to dager før NM.
I følge Shihan Henriksen er Hansen en av de råeste utøverne han har hatt. Hansen lar seg ikke stoppe av nær sagt noe, Om han kanskje ikke jaktet på sin syvende Kongepokal, liker han fortsatt å konkurrere, og er meget farlig på matten.
I klassen ble det ren Mizuchi finale. Hans finalemotstander, Mikael Amroun(23), vant i fjor, og Hansen var sugen på revansj. Dette var den største herreklassen, og flere landslagsutøvere hadde blitt slått ut før finalen. Alle var derfor sikre på at Kongepokalen kom til å bli utdelt til vinneren av denne klassen.
En ulidelig spennende kamp som bølget frem og tilbake, og som ble avgjort i siste sekund til Hansens fordel. Hansen tok sin 33 NM tittel og er unik på herresiden i Norsk NM historie. Gull og sølv til våre gutter i klassen er topp!

Mikael og Jørn Ove i – 84 kg

 

Senior herrer kumite + 84 kg
I + 84 kg hadde vi med Arik Amroun.
Arik Amroun var solid gjennom hele sin klasse + 84 kg, og hadde full kontroll på alle sine motstandere. I finalen møtte han en motstander som er 30 kg tyngre, og 15 cm høyere, men Arik var den beste, selv om det stod uavgjort i poeng da sluttsignalet lød. Dommerne var klare i sin tale, og seier til Arik.

Dommere
Våre dommere denne gangen var Malene J. D. Myreng, Morten Lein og Erik J. Berg.
Alle gjorde en utmerket jobb, og Morten og Erik bestod sine prøver til ny dommerlisens, kata judge B. Vi gratulerer!

Beste klubb WKF
Nok en gang et fantastisk NM for klubben. Vi ble nok en gang beste klubb med 8 gull, 3 sølv og 6 bronse i WKF klassene. I tillegg kommer det vi tok i shobu ippon som beskrives under.
Klubben har nå ca. 350 NM titler.
Nest beste klubb ble Sarpsborg karateklubb med 5 gull og 2 sølv.

Shobu Ippon kumite
Vi deltok med et begrenset antall utøvere, da de ikke har inndeling etter størrelse på utøverne, kun alder og to grupper, brunbelter og svartbelter.

Jenter 13 – 15 år svartbelter åpen klasse
13 jenter i klassen.
Vi valgte å stille med noen av våre 13 åringer i klassen 13 – 15 år, selv om de kunne møte jenter som var 2 år eldre. Det var Eirill Bungum som gjorde det best, og gikk til finale etter god fighting gjennom flere kamper. I finalen ble det tap 0 – 1, men flott av en så ung og uerfaren utøver.
Måten hun gjorde det på viser at hun har stort potensial for fremtiden.

Gutter 13 – 15 år svartbelter åpen klasse
9 gutter i klassen.
Her deltok vi med Sebastian Tenmann, som vant sine kamper frem til finalen, hvor det ble knepent tap. Grunnet krav om at utøverne må utvise sterkere teknikker/dårligere kontroll enn de behøver i WKF for at dommerne skal gi poeng, ble det sykehusbesøk med brukket nese på unge Sebastian etter stevnet.

Damer senior svartbelter individuelt åpen klasse
12 damer i klassen.
Her deltok vi med Gitte H. Brunstad, Maria B. Roll og Silje M. Vedvik, og de dominerte fullstendig og vant alle sine kamper før full tid mot sine ukjente motstandere. Gull til Gitte, sølv til Maria og bronse til Silje.

Maria, Gitte og Silje her i individuelt åpen klasse shobu ippon

 

Lag damer senior
5 lag.
På vårt lag deltok Gitte, Maria og Ariana Alic. De vant alle sine kamper før full tid, og dermed gull. Bevegelige, hurtige og sterke i sine teknikker.
Alle våre jenter imponerte stort, men lille Ariana med sine 52 kg satte et flott punktum i siste kamp da hun hadde 2 perfekt timede slag til kroppen på sin motstander, og vant før full tid. Dette mot den utøveren som senere fikk beste utøver premien på damesiden av JKA Norge.

Gitte, Maria og Ariana gull i lag

 

Lag herrer senior
8 lag.
På vårt lag deltok Jørn O. Hansen, Arik og Mikael Amroun.
De dominerte og vant alle sine kamper før full tid, og tok gull.
Teknisk overlegne, erfarne og sterke i sine teknikker.

Mikael, Jørn Ove og Arik, gull i lag shobu ippon

 

Hva med herrer senior svartbelter individuelt åpen klasse?
Her skulle vi ha deltatt med Jørn O. Hansen og Mikael Amroun, men av kjedelig grunner fra arrangørens side, fikk de ikke deltatt. Spesielt ergerlig når vi var suverene i alle senior shobu ippon klassene vi deltok i, og at juryen senere delte ut Kongepokalen til vinneren av denne klassen.
Men, dette vil få etterspill og vil bli tatt opp i andre fora enn her.

Vår erfaring fra shobu ippon konkurransen
Vi synes som regel det alltid er interessant å høste erfaringer med ting man ikke er vant til.
Shobu ippon er klart nyttig som treningsform, men det er gode grunner til at man har gått videre i WKF på konkurransesiden.
Shobu Ippon er dessverre en konkurranseform som er utdatert etter vår mening.
Utøvere som konkurrerer i WKF vil enkelt kunne konkurrere i denne formen for kamp, noe vi viste klart og tydelig med våre seniorer. Nå skal det sies at våre senior utøvere er de beste i landet innen WKF også.
Men kravene norske shobu ippon dommere setter til scoringene gir mye unødige ansiktsskader. Det at det er begrenset til kun 2 poeng gjør at utøverne kun tillater seg å bruke de enkleste teknikkene, mens de mer spektakulære teknikkene, og dermed mangfoldet, dessverre i det store og hele uteblir.
At shobu ippon derfor kun er en liten konkurranseform som er knyttet til en spesifikk stilart på verdensbasis, er forstålig.

Vi vil takke foreldre, støtteapparatet, dommere, Sensei Ek, og Shihan Henriksen som igjen trakk i alle tråder.

Styret gratulerer alle med nok en gang å ha satt klubben i et flott lys gjennom fantastiske resultater og innsats!