Alltid noe å lære for den som vil.

 

I Thailand drives det et stort antall kampsporter, men muay thai eller thaiboksing, er den mest populære. Den regnes for å være nasjonalsport, og alle byer med en viss størrelse har en stadion eller flere. En av de flotteste treningsstedene undertegnede har sett er 301 leiren som ligger ca. 5 mil syd for storbyen Hua Hin. Nærmere bestemt i Sam Roi Yot i Pranburi. Leiren eies av franskmannen Yoann Gouida, og manager og hovedtrener for muay thai er franske Oliver Coste. De har nylig utvidet med et nytt boligkompleks, og leiren gir utøvere mulighet for å bo, trene og spise, for ca. kr. 5000.- per måned i dobbeltrom, eller kr. 7000.- i enkeltrom.

 

Thailand 2014 – Yoann foran den nybygde boligdelen

 

Stedet ser ut til å ligge midt i ødemarken, men det er bare 1 km ned til den praktfulle stranden i Dolphin Bay. Flere fra klubben har vært der å trent, og flere har planer om å reise dit. Denne gangen var det undertegnede og klubbens Norgesmester 21 ganger, Tine F. Henriksen som dro og trente.

 

Thailand 2014 – Shihan og Tine trener hiji ate, albue mot kropp eller hode

 

301 sender også sine utøvere til forskjellige arenaer rundt omkring i Thailand, og for tiden var det ca. 20 utøvere fra 10 nasjoner som trente der, og noen skulle til Phuket, Bankok og Hua hin for å gå kamper. Fordelt på MMA, muay thai og boksing. Vi dro på fightnight på Grand Hotel muay thai arena, og fikk med oss en del kamper der. Undertegnede ble også beæret med å bli invitert opp i ringen for å legge blomsterkranser på utøverne.

 

Thailand 2014 – Shihan invitert opp i ringen

 

Når jeg er i Thailand er det også viktig å pleie våre norske og andre internasjonale forbindelser. Jeg hadde derfor møter med flere av disse. En særdeles spennende kontakt er Rolf Henry Grønlund(47), som sammen med Thailandske Tukta har to sønner, Manny(13) og Kevin(18).

 

Thailand 2014 – Tukta, Manny, Rolf og Kevin før kampen

 

Kevin satser nå hardt innen boksing. Den andre sønnen Manny skal prøve seg på svart belte i taekwondo denne våren. Begge er vokst opp i Thailand og Kevin har også svart belte i taekwondo, men har etter hvert fokusert på muay thai og boksing. Han har gått noen muay thai kamper, men grunnet en skade i kne(fra rugby) satser han nå fullt på boksing. Han er ferdig på videregående til sommeren og kommer til å flytte til Norge til høsten, for å satse 100% på boksing i 2 år, med mål å komme med på landslaget og kvalifisere seg til et fremtidig OL. Foreldrene til Kevin er sponsorer, og undertegnede skal gjøre noe forarbeide til oppholdet i Norge.

 

Thailand 2014 – Kevin og Shihan

 

Kevin bokser på “fight night”

“Intet mot, ingen ære”.
Undertegnede fulgte forberedelsene til at Kevin skulle gå en returkamp mot en av Hua Hins mer velrenomerte boksere, som har over 50 boksekamper, og like mange muay thai kamper bak seg. Den 27 år gamle motstanderen tapte en boksekamp på poeng for unge Kevin i fjor, og ønsket returmatch. Motstanderen er ca. 10 kg tyngre, men de er ikke så nøye på vekta her i Thailand. Vi visste at han har et tungt høyre svingslag, og at han ville gå for knockout, da unge og lettere Kevin er teknisk bedre og vil vinne på dommeravgjørelse hvis det ikke blir knock out. Kampen ble satt opp over 4 runder, og som siste av 8 kamper på en “fight night” på Grand stadion i Hua Hin.

 

Thailand 2014 – Shihan foran Muay Thai arenaen i Hua Hin

 

Kevin overvar de første 5 kampene, og virket helt rolig og avslappet. Oliver fra tidligere omtalte 301 ville være den som forberedte Kevin og være i hjørnet hans. De begynte å teipe hendene hans og han begynte å varme opp. I mllomtiden fikk vi se to muay thai kamper som begge ble avgjort med knock out med det vi i karate kaller hiza geri(kne spark) til henholdsvis kroppen og hodet.

 

Thailand 2014 – knock out med mawashi tsuki

 

Så var det klart for kampen vi var mest spente på. De følte på hverandre, men det ble fort klart at motstanderen gikk for knock out. Kevin er bevegelig alle veier, og bokser south paw, som vil si at han går med høyre benet fremme. Han kjørte flott bevegelse i alle retninger og gode kombinasjoner. Han er teknisk overlegen, men motstanderen har tett guard og på tross av at Kevin også har knock out egenskaper, greier han ikke å komme skikkelig gjennom guarden.

 

Thailand 2014 – tett guard

 

Kevin kombinerer flott med jabber med forreste, svingslag med begge armer både mot kropp og hode, og upper cut, men det blir kun poeng av det. Men det blir mye poeng. Motstanderen er mer stillestående, og linjær når han angriper. Kevin er teknisk overlegen i alle fire rundene, og unngår de tunge svingslagene, og dermed udiskutabel seier på poeng. Jeg spurte ham etterpå om han følte seg skikkelig truet noen gang i løpet av kampen, og han svarte at han i grunnen ikke følte det. Det var også tydelig at han var helt klar over motstanderens farligste våpen, og passet på å hele tiden unngå dette, samtidig som han plaget motstanderen med sine gode kombinasjoner. Flott gjennomført teknisk og taktisk av både utøver og coach. Kevin hadde utvist mot og viste at han er en intelligent fighter, og slikt blir det ære av. En flott avslutning på vårt opphold med kampsport i Thailand, og det skal bli spennende å følge unge Kevin videre hjemme i Norge.

 

Thailand 2014 – dommere

 

Ved å sette seg inn i flere varianter av kampsporter er det alltid noe å lære for den som vil. Undertegnede reiser tilbake med mer kunnskaper enn jeg hadde da jeg kom, og det var målet.

 

Flere bilder fra trening med Tine følger nedfor:

 

Thailand 2014 – Tine og Shihan i MMA leir

 

Thailand 2014 – Tine trener på puter

 

Thailand 2014 – Shihan trener mawashi geri gedan, spark mot lår