Tradisjonen tro har vi bedt Shihan Henriksen 7. Dan, om å oppsummere karateåret for klubben.
Her er hans versjon.

 

Av Geir V. Henriksen

Et topp år for klubben igjen

Innledning
Etter at vi er vel etablerte i kanskje de flotteste lokalene noen karateklubb har ( se “Våre lokaler” her ), har vi også fått en del organisatoriske og faglige endringer godt på plass.
Dette har ført til en del endrede rutiner, som er i ferd med å bli godt innarbeidet. Videre har vi også nedbetalt mye av vår gjeld knyttet til de nye lokalene i året som gikk. Planen er å kvitte oss med resten av denne gjelden i løpet av det neste året, ved å nedbetale det samme som i år.
Det blir tøft økonomisk, men vi har som mål å fortsette å støtte våre konkurranseutøvere, samt ivareta alle de tradisjonelt trenende på en så god måte som mulig.
Det er jo kun 10 – 15% av våre medlemmer som trener konkurransetrening. De aller fleste trener tradisjonelt. Av disse er veldig mange barn og ungdom, men vi har også nærmere 70 medlemmer over 35 år. Du kan finne egen artikkel her: Ikke bare barn og ungdommer

 

4-Dojo – hall

 

Vår eldste er faktisk 69 år, og graderte seg nylig til svart belte. Så Mizuchi karateklubb er mye mer enn bare toppidrett, og det gode miljøet går igjen i klubben i alle aldere. Enten det er i dojoen, på styrketreningsrommet, klubbrommet, garderobene eller i badstuene. De flotte lokalene våre er med på å gjøre at miljøet er så godt som det er.

Vi tok på oss å arrangere NM individuelt i mars i år, og karate ble historiske i Bærum ved at det var det først offisielle NM som er blitt arrangert i Bærums nye storstue for idretten, Bærum Idrettspark. Det ble en suksess både arrangementsmessig og resultatmessig, etter at hele klubben stilte opp og dro arrangementet, samt at utøverne skapte fantastiske resultater. 10 NM gull og H. M. Kongens pokal er intet mindre enn fantastisk, og spesielt når man vet at nest beste klubb nok en gang lå langt bak, med flotte 3 gull. Klubben har nå 19 Kongepokaler, mens de to neste karateklubbene på listen har 6 hver.
Våre er fordelt på 12 på herresiden og 7 på damesiden.

Vårt anlegg på Kreta og Japan tur
Vi har som sedvanlige vært Norges mest aktive karateklubb, og hatt utøvere med på både seminarer og konkurranser i og utenfor Norge.
Vi har også investert ytterligere i vårt eget treningsanlegg på Kreta, hvor vi i juli/august hadde treningsleir gjennom 3 uker. Et unikt tilbud klubben og stilartsforbundet Inoue Ha Norway legger opp til videre i årene fremover. Åpent for alle medlemmer uansett belte, m/familie og venner. Her kan man trene tradisjonell karate, konkurranse, yoga, cross fit, brasiliansk jiu jitsu, og feriere. Det er også et treningsstudio i nærheten.
Ny sommerleir blir avholdt i juli/august 2014. Se artikkel fra årets leir her: Klubben har utvidet på Kreta

 

Kreta – Dojoen

 

Det hele etablert av styrene i klubben og stilartsforbundet på en rimelig måte, gjennom våre internasjonale forbindelser.
Nok et banebrytende opplegg skapt av klubbens kreative ledere.
Kontakten med Soke Inoue og våre gode svenske kollegaer har vært flott i året som gikk, hvor vi også hadde en rekke av våre instruktører på kurs og møter hos Soke Inoue i Japan i august.
Soke Inoues seminarer er blant de beste i verden, og denne gangen var begge de regjerende verdensmestrene i kata, Rika Usami og Antonio Diaz der.
Våre svenske kollegaer har også investert i opplegget vårt på Kreta, og vil holde leir der for sine, før oss, kommende sommer.

Nye høye grader i år
Tradisjonelt er det blitt nye 4. Dan til Mikael Ek og Ørjan G. Martinsen, som ble gradert i Japan av Soke Inoue 8. Dan, og 12 nye svartbelter 1. Dan i løpet av årets to graderinger her hjemme.
Klubben hadde i 2013:
7. Dan – 1 medlem
4. Dan – 5 medlemmer
3. Dan – 3 medlemmer
2. Dan – 15 medlemmer
1. Dan – 38 medlemmer

 

Japan 2013 – gradering 4. Dan
Ørjan G. Martinsen og Mikaeil Ek på hver sin side av Soke Inoue 8 Dan

 

Sportslig
Alle toppklubber innen konkurranseidrett opplever generasjonsskifter og svingninger i resultatene. Det vil nok vi også gjøre. Men vi har hatt en utrolig stabilitet i toppen i nærmere 20 år, og det kommer stadig nye utøvere opp og frem, selv om det er naturlig avgang også.
Alle våre instruktører jobber svært godt i henhold til våre systemer. Graderingssystemet vårt er blitt forbedret i samarbeid med Soke Inoue, og konkurransesystemet vårt evalueres og følges opp av våre instruktører på en utmerket måte.
Vi har et klart mål om å være i toppen i Norge, og hevde oss sterkt internasjonalt i konkurranser. Dette krever at vi må være i stadig utvikling, og søke nye impulser hele tiden.

Konkurranseåret – topp hjemme og veldig flott ute
Våre konkurranseutøvere har som tidligere nevnt i år igjen vært svært aktive. Klubben har et styre som jobber for at både det tradisjonelle og konkurranse skal ivaretas best mulig. Det gir et godt utgangspunkt for suksess på begge områder.
Vi har deltatt på stevner her hjemme ved 10 anledninger, og i utlandet ved 21 anledninger. Til sammen på 31 stevner.
Det meste er behørig omtalt av ledelsen på disse sider.

Det er et svært hyggelig konkurranseår å gå gjennom, så her kommer noen av prestasjonene i korte trekk.
Det begynte med at Gitte H. Brunstad gikk helt til bronsefinale i Paris Open, det tyngste stevnet i verden utenom EM og VM. Det ble tap i bronsefinalen, men det var et klart varsel om at Gitte var i ferd med å ta steget opp i toppen i verdenscupen Karate 1.
Videre ble vi beste klubb i et stort internasjonalt stevne i København i januar i WKF(World Karate Federation) klasser, og tok fire gull ved Gitte H. Brunstad, Hege Haavaldsen 2 gull og damelaget med Gitte, Maria B. Roll og Hege.
I februar ble det 5 gull i internasjonalt stevne i Boden, Sverige, med gull i mixlagkata, med Fredrik Sundby, Ronja Ek og Andreas Dieserud. Individuelt i kata ble det gull til: Fredrik, Christian T. Steen og Ronja. I kumite ble det gull til Fredrik.
I mars var det Karate 1 stevne i Nederland, Dutch Open, hvor Gitte ble historisk ved å bli den første norske i en finale i Karate 1, som er karates World Cup. Det ble sølv, etter å ha slått ut de som senere viste seg å bli henholdsvis nr. 1 og 2 i Karate 1, 2013 sammenlagt.

NM individuelt
I NM individuelt i mars tok vi 10 gull, og Kongepokal som var satt opp for herrer.
Historie ble skapt igjen, da noe som aldri har skjedd før er at en og samme klubb tok alle senior kumite dameklassene som ble avholdt. Hyggelig er det at vi fikk 5 jenter og 5 gutter som individuelle Norgesmestere i 2013. Kjønnsfordelingen var derfor perfekt denne gangen.
Årets individuelle Norgesmestere er:

Kumite jenter 12/13 år – 43 kg – Ronja Ek

Kumite gutter 16/17 år – 55 kg – Carl Gustav D. Myreng
Kumite gutter 16/17 år – 76 kg – Edmund Sejdijai

Kumite kvinner senior – 55 kg – Yvonne Murray
Kumite kvinner senior – 61 kg – Hege Haavaldsen
Kumite kvinner senior – 68 kg – Gitte H. Brunstad
Kumite kvinner senior + 68 kg – Silje M. Vedvik

Kumite herrer senior – 75 kg – Stian Bagroen
Kumite herrer senior – 84 kg – Mikael Amroun
Kumite herrer senior + 84 kg – Arik Amroun

Kongepokalen gikk dette året til Stian Bagroen som tok sin sjette Kongepokal og dermed tangerte Norgesrekorden for karate som vår utøver Jørn O. Hansen har. Klubben har nå til sammen 19 Kongepokaler.

 

Stian Bagroen – 6 Kongepokaler

 

Konkurranseåret fortsatte med mer suksess
I april tok vi 1 gull i Nordiske mesterskap ved Gitte H. Brunstad i – 68 kg.
Senere i april vant Gitte H. Brunstad og Sabina Laaveri sine individuelle klasser i Grand Prix stevnet i Tsjekkia, mens de sammen med Maria B. Roll vant lag. Gode resultater i tøft stevne.

I mai sendte vi 2 yngre til et åpent stilartsmesterskap i Stockholm, hvor Fredrik Sundby vant både kata og kumite, og Ronja Ek vant kumite.

I slutten av mai sendte vi en del yngre til Swedish Open i Gøteborg, og her ble det gull i kata til Fredrik og Ronja.

I september startet vi konkurransesesongen etter sommeren med Karate 1 stevnet i Istanbul, hvor Gitte igjen skapte historie ved å ta Norges første medalje i historien i Istanbul Open, da hun tok sølv.

Senere i september tok vi gull i Banzai Cup i Berlin, ved Maria B. Roll, mens Gitte helgen etter igjen ble historisk ved å være den første norske som noen gang har kommet til finale i Karate 1 German Open, hvor det ble sølv i – 68 kg.

I oktober deltok vi som sedvanlig i Heian Cup i Karlstad, Sverige.
De vi hadde med til Sverige gjorde en flott innsats, og det ble 3 gull til Christian T. Steen, Fredrik Sundby og Ronja Ek.
På søndagen fikk våre matchet seg hele dagen med alt det beste svenskene har u.21 år.
Samme helg var Sabina i Kroatia Open og kom hjem med bronse i kumite.

I november dro vi igjen til Sverige ved 2 anledninger. Det ble 6 gull totalt, og beste klubb blant 57 klubber i + 14 år(WKF klasser) i Gøteborg Open. Vinnere ble Christian T. Steen med gull i kata og kumite 11 år, Ronja i kata og kumite 14/15 år, Gitte i senior – 68 kg, Sebastian i 14/15 år – 57 kg.

NM for lag
Nest siste stevnehelg dette året var med NM for lag, hvor vi vant 5 gull og 2 sølv, og beste klubb foran Sentrum Kampsportsenter, Sarpsborg, med 2 gull og 2 sølv.
Vi vant følgende lagklasser i NM:
Lag kata damer senior – Ronja Ek, Silje Bondø, Maria B. Roll.
Lag kumite jenter ungdom – Tilde Eriksen, Ailin V. Moen, Eirill Bungum
Lag kumite jenter u.18 år – Camilla T. Skaanes, Ronja Ek, Aina Svendsen.
Lag kumite damer senior – Gitte H. Brunstad, Maria B. Roll, Sabina Laaveri.
Lag kumite herrer senior – Jørn O. Hansen, Arik Amroun, Mikael Amroun, Davor Sekelja

Det ble også 1 gull i Karate Kid Cup i Stockholm samme helg som lag NM, ved Christian T. Steen i kata gutter 11 år, hvor vi deltok med to av våre yngste, og også Andreas Dieserud(12) tok bronse i sin klasse i kata.

Gitte bronse i verdenscupen sammenlagt
Årets siste stevne var avslutningen av karates World Cup, Premier League Karate 1, i Østerrike.
Vi deltok med Gitte, som sikret seg bronse i verdenscupen sammenlagt. Nærmere 100 jenter har deltatt i hennes klasse.
Intet mindre enn fantastisk av henne, når man vet at hun ikke fikk deltatt på mer enn 5 av de 8 tellende stevnene. Vi har forsøkt å få landslaget til å innse hvor viktig Karate 1 stevnene er, så vil tide vise om vi lykkes. Uansett står vi på videre med disse stevnene, som inkluderer tunge stevner som Paris Open, Dutch Open, German Open, Istanbul Open og flere.
At Gitte har gjort det så bra fortjener mye mer oppmerksomhet enn det hun får, utenfor klubben.
Jeg bøyer meg i støvet for Gittes innsats i Premier League Karate 1, hvor hun har vært i 3 finaler og en bronsefinale i løpet av året. Tror det kun er et tidsspørsmål når hun går til topps også der.

 

World Cup 2014 – Gitte H. Brunstad klar

 

Vi har vært Norges beste klubb i alle konkurransene i utlandet for 14 år +, som er de offisielle WKF klassene, hvor det har deltatt andre norske klubber samtidig, og listen under viser hva som er lagt til grunn for rangeringen av de beste konkurranseklubbene i landet.

Jeg vil takke utøvere, alle trenere, og coach Mikael Ek, våre dommere Anthony K. Bratli, Morten Lein, Erik J. Berg, Malene J. D. Myreng, og alle foreldre og ledere som har stilt opp og gjort en fantastisk jobb med konkurransegruppa.

Landslaget
Mange av våre beste ønsker dessverre ikke å satse på landslaget slik det drives i dag. Det er beklagelig å måtte gjenta dette i år igjen. Men, det gjelder ikke bare våre beste. Det gjelder utøvere som har vært de beste i flere klubber. Det finnes mye godt materiale der ute, hvis bare strukturen og personell ble endret, for å ta bedre vare på utøverne.
Vi har sammen med andre klubber sendt et forslag til forbundet, hvor vi ber ledelsen se til Danmark, som var i 2 finaler og 2 bronsefinaler i jr. VM i forrige måned, mens Norge røk ut i første eller andre runde i alle klasser. Videre har vi bedt dem se til Frankrike, som var suverent beste nasjon i siste senior VM med 7 gull. At dagens struktur åpenbart ikke fungerer bør føre til endringer.

Årets rangering av landets beste konkurranseklubber
Som sedvanlig vil jeg rangere de beste norske konkurranseklubbene i henhold til medaljer ved oppsatte stevner av landslagsledelsen og “tunge” stevner ute i verden.
Det finnes en rekke stevner klubbene har deltatt på, hvor vi også har tatt flest medaljer, men de er holdt utenfor. Det finnes også EM og VM hvor landslaget har deltatt uten at det er blitt medaljer eller plasseringer til de beste klubbene.
Innen Norden tas i min vurdering kun gull med. Jeg tar forbehold om at jeg har oversett noen medaljer.

  NM ind    NM lag  Jr. EM Dutch Nordisk  Istanbul  Banzai  German 
 1. Mizuchi kk 10 gull  5 gull    1 sølv   1 gull 1 sølv 1 g 2 s 5 b  1 sølv
 2. Sentrum ks Sarpsborg   2 gull 2 gull     1 gull   1 sølv  
 3. Os kk   3 gull   1 bronse          

Jeg tar for ordens skyld med de neste 3 klubbene også, i rangert ordning i henhold til medaljer i de overnevnte konkurranser:

 4. Tiger kk                
 5. Vågsbygd kk                
 3. Troll kk                

Vi kjører på med trening for våre konkurranseutøvere gjennom julen. Vi er midt i sesongen, og klubben har store internasjonale stevner foran seg i januar og utover vinteren/våren.
Paris Open og Ishøj kumite Cup i København står på planen for januar.

Jeg ønsker alle en trivelig jul og de beste ønsker for det nye (karate) året som kommer!