Ur thaiboksing og forløper til Muay thai.

 

Boran betyr gammel og Muay boran er en kampform som har mange likhetstrekk med muay thai. Jeg har lett etter noen jeg kunne trene dette med, for å se om det var teknikker vi i karate kunne ha glede av i selvforsvarstrening. Jeg hadde i forkant av min reise til Thailand vært i kontakt med Rolf-Henry Grønlund om dette temaet. Det er i dag stort sett muay thai som trenes i Thailand, og muay boran miljøet er lite.

 

Thailand 2013 – Manny, Kaolan, undertegnede, Rolf-Henry, Mike (foto: Kari E. Henriksen)

 

Mike Gillies

Rolf-Henry hadde ordnet avtale for meg til å trene muay boran hos deres faste privattrener i Bangkok, Mike Gillies(43). Gillies, som er kanadier, er selv ikke muay boran utøver, men har sin bakgrunn fra Tang Soo Do, taekwondo, kung fu, aikido, boksing, thaiboksing og har drevet med tradisjonell thailandsk kobudo(våpen). Han kom til Thailand sammen med sin mester, Ooi(Hong Lye Ooi) i 1995. Hans mester hadde med seg 5 elever til Thailand for å spre taekwondo, og Mike ble igjen og har vært der siden. Han startet sin egen gym i 2000, og driver sin egen gym, har trening for barn på skoler etter skoletid, og privattimer i klubben. Til sammen underviser han rundt 25 klasser i uken. Han har ca. 80 elever i selve klubben. Han har klart kunststykket å få en av Thailands mest kjente muay boran utøvere til å komme til klubben, slik at jeg kan få trene litt og en innføring i denne ur kampsporten. Nå skal det sies at Mike har svært gode forbindelser, slik at når den kanadiske statsministeren Stephen Harper var på besøk i Bangkok i fjor, var det nettopp Mike som ordnet slik at statsministeren fikk besøke Mr. Jitti. Mike er en svoren tilhenger av solid, tradisjonell kihon(grunnteknikker). Han vil ha kvalitet fremfor kvantitet. De kjører mønstre til graderinger innen taekwondo, samt 30 kamper a 1 minutt uten pauser. Den tekniske graderingen foregår 1 dag, mens kampene gås noen måneder senere. Dette for å kunne forberede seg maksimalt til en disiplin om gangen. Etter teknisk gradering er det fullt kjør på kamper og utholdenhet. Men Kevin trener kun muay thai hos Mike nå, mens Manny trener taekwondo og muay thai.

 

9million Sam

Utøveren Mike hadde invitert til klubben heter Kasem Chesani(30) eller Kaolanlek Kaovichit med artistnavnet 9million Sam. Og han er en artist i ordets betydning. Han har over 100 kamper bak seg i ringen som muay thai utøver, hvor han har vunnet mellom 70 og 80 et sted. Han er skuespiller og er også kjent i Thailand for å holde oppvisninger av muay boran. Sjekk ut www.youtube.com/watch?v=IPDUUq41PBw Se ham under oppvisning av muay boran i Pattaya. Han har gått mange kamper på de to største muay thai stadionene i Bangkok, og hadde nylig oppvisning i muay boran på Lumpinee. Han har ikke gått muay thai kamper på 4 år, men forhandler nå om å gå noen internasjonale kamper. Han har utdannelse i sportsvitenskap, er trener i fitness, foredrar om kosthold, holder oppvisninger, kommer til å åpne egen klubb, og lever som proffesjonell av alt dette.

 

Thailand 2013 – MuayBoran frigjøringstrening (foto: Kari E. Henriksen)

Elegant teknikker

“Dyktighet er å få en vanskelig ting til å se lett ut”(Robert Aikman, karateinstruktør). Kaolan, blant venner, er en smilende utøver, som foretrekker å kommunisere på thai. Mike er mitt bindeledd, tolk, og har som nevnt over selv solid innsikt i kampsporter. Kaolan er nysgjerrig på hva jeg vil vite om muay boran. Jeg starter med å ville trene frigjøringer fra grep i armer. Her bruker de albuer og knær, både i “snille” frigjøringer og litt “slemmere” oppfølginger. Etter hvert beveger vi oss over på slag, spark, clinch og kast i løpet av timene. Fri kamp har de samme prinsippene som vi jobber etter hjemme i klubben, og som stadig prentes hos oss. Deres utgangsstillinger er ofte mer lik våre enn muay thai. Også repertoaret deres er mer likt karate enn muay thai. Kaolan deler raust på sine kunnskaper. Han er en elegant utøver, som på ingen måte ønsker å hevde seg, og er mest opptatt av at jeg skal få mest mulig innblikk i muay boran.

Thailand 2013 MuayBoran kast (foto: Kari E. Henriksen)

Ribben i fare

Jeg hadde på forhånd bestemt meg for at jeg skulle utforske det ene knesparket jeg ser de bruker mye i clinch i muay thai. Det knesparket som går på samme måten som mikazuki geri i Bassa dai. Jeg ba om clinch og at Kaolan skulle kjøre det hardere enn bare å vise, slik at jeg kunne kjenne om det var noe tess, eller om det bare var et poengspark. Han la forsiktig på litt, men jeg ba ham øke, da jeg er større og tyngre enn ham. Han økte på, og etter tredje økningen var grensen nådd, og muligens over grensen. Jeg sa som sant var at det var sterkt nok og forsøkte å late som ingen ting, i god thaibokser ånd. Jeg har sterk mistanke om at han hadde mer å gå på, og kjenner at jeg sitter å skriver med skadede ribben. Men som Mike helt riktig sa etterpå, jeg ba om det selv. Heldigvis var dette siste trening med dem, så fikk det bli så som så med min egen trening en stund fremover.

Thailand 2013 MuayBoran bruk av kne i clinch (foto: Kari E. Henriksen)

 

60 kilo usedvanlig bevegelig dynamitt

I løpet av mine timer med Kaolan ble jeg virkelig imponert av hans kroppsbeherskelse og teknikk. I tillegg fikk jeg et innblikk både i muay thai tenkemåte, og den gamle muay boran. Kaolan er regnet for å være en av de fremste i Thailand på begge deler, noe som gjør ham til en svært allsidig og spennende utøver. Da jeg spurte hvilken teknikk han hadde som favoritt, måtte vi gå flere verbale runder, før han ville fremheve en enkel teknikk. Jeg hadde fått med meg at han spilte på et ekstremt stort repertoar, men til slutt trakk han frem mawashi i forskjellig varianter og høyder, som favoritt hvis han måtte velge.

Thailand 2013 – MuayBoran blokkere og fange mawashi geri (foto: Kari E. Henriksen)

 

Etter siste timen var det på tide for oss å reise til vår base 17 mil syd for Bankok. Jeg var svært fornøyd med å ha fått innføring i den gamle varianten av muay thai av en ekspert som Kaolan, og knyttet forbindelser for livet med andre. Mike Gillies åpnet sine lokaler for meg, gjorde en flott jobb som tolk og hoved punching bag. Rolf-Henry Grønlund var min fantastiske hovedkontakt, som sørget for å åpne dører hvor jeg måtte ønske det. Jeg står i takknemlighetsgjeld til ham, og håper at jeg kan få nedbetalt den gjelden etter hvert. Han kommer stadig til Norge, og sønnen Kevin ønsker å stille i NM i boksing og kickboksing kanskje allerede i 2014.