Shihan Henriksen er en av de få vestlige som har fått møte og intervjue Nong Toom i hennes gym, ca 25 mil syd for Bangkok.


Her er hans reportasje.


“Du skaper livet ditt ved hvert valg du gjør” (ukjent).

Dette ble for meg et sitat jeg bar med meg i historien som følger.

FILMEN
Historien om en av Thailands mest kjente personer, Nong Toom, er dramatisert gjennom filmen “The Beautiful Boxer”.

Filmen har vunnet priser over hele verden etter at den kom i 2004. Den er laget av Ekachai Uekrongtham.
Filmen handler om Parinya Charoenphols liv, eller Nong Toom. Fra å være en av Thailands mest kjente og beste thai boksere, til å skifte kjønn og bli en av Thailands mest kjente personer, fotomodell, skuespiller og foregangsperson. 
Nong Toom omtales i dag kun som kvinne. 


BAKGRUNN
Jeg hadde, via mine kontakter knyttet i MMA leiren 301 (bildet), som jeg har omtalt et annet sted på disse sider, fått ordnet avtale om intervju og fotografering av Nong Toom, som er hennes thaibokser navn. 
I leiren hadde de tidligere hatt besøk av henne flere ganger, og hadde god forbindelse med henne. Den ene treneren i 301, Oliver Coste, kjenner henne godt, snakker godt engelsk og thai, og tilbød seg å hjelpe meg med intervjuet og møtet.

Jeg hadde gjort research, slik at jeg kunne bruke noe fra det, og noe fra filmen, i mine forberedelser til å møte henne. 
Oliver kom til hotellet vi hadde tatt inn på i nærheten av 301, og vi reiste ut på landet for å møte henne. Da jeg var på vei måtte jeg nesten klype meg i armen for å forsikre meg om at jeg faktisk skulle få møte, og intervjue, denne personen som har en slik unik livshistorie. En person som har gått foran i Thailand, og andre steder i verden, og gir ansikt til de mange som er i samme situasjon som hun var i. En person som er elsket i Thailand for sitt mot på flere måter. En person som til det fulle har vist at den som intet våger, intet vinner. En topputøver av kampsport, og sikkert en jeg kunne lære noe av.

Jeg hadde laget meg et sett av spørsmål, og jeg ba Oliver hjelpe meg dersom jeg var i ferd med å spørre om ting jeg ikke burde spørre om. Han skulle være mitt filter. Denne hjelpen skulle jeg heldigvis ikke komme til å trenge.


Møtet
Da vi ankom treningstedet, var det 4 profesjonelle thai boksere som trente i ringen. Utenfor ringen drev en kvinne i jeans og t-shirt og ryddet, Nong Toom. 

Slank, feminin, pen, uvanlig høy til å være thai, sjenert, men imøtekommende. 
Hun snakker og forstår engelsk, men foretrakk thai, og Oliver steg, om mulig, enda mer i kurs hos undertegnede. 

Oliver hadde sikkert fortalt det han visste om meg. Likevel presenterte jeg meg som om jeg ikke visste dette. Jeg følte at det at Oliver hadde gått god for meg, var avgjørende for at jeg fikk treffe henne. Nå var det opp til meg å skape en avslappet atmosfære. Jeg ønsket å starte med å få slått fast en del facts, da ikke alt som står på nettet nødvendigvis stemmer. 

Nong Toom
Dette var jo greie spørsmål å forholde seg til, og Nong Toom svarte villig, samt at jeg visste noe fra før både via nett og filmen. Parinya Charoenphol ble født i Bangkok i 1981, men vokste opp i Chang Mai, helt nord i landet.


Hun begynte med Muay Thai da hun var 8 år, hadde sin første offisielle kamp med dommere da hun var 11 år.
Hun visste at hun så ut som en gutt, men at hun var jente. Hun fant etter hvert ut at den beste muligheten for henne til å komme ut av mannskroppen og over til kvinnekroppen var å tjene nok penger via thai boksing.
Hun hadde tidlig vist interesse for typisk feminine aktiviteter, og var åpenbart en kvinne fanget i en manns kropp. 
Etter hvert begynte hun å ta med seg sminking, og feminine bevegelser, inn i ritualene i ringen.

Shihan Henriksen: 
Hvordan reagerte folk og presse på dette?”
Nong Toom: 
“Det var populært.” I flere år ble hun sett på som en Kathoy eller ladyboy, som er transvestitt. Det vakte mildt sagt oppstandelse da hun som kathoy, etter å ha nedkjempet en vesentlig mer maskulin utøver, kysset ham etterpå. 

I 1998/99, etter å ha gått ca 60 kamper fra hun var 11 år, tok hun steget fullt ut, og viste for hele verden at hun ikke var kathoy. I filmen er det et poeng, og kommer fram, at hennes far var redd hun ikke ville bli lykkelig med sitt valg.

Shihan Henriksen: 
“Stemmer dette med virkeligheten? “
Nong Toom:
“Ja, han ønsket kun at jeg skulle være lykkelig, og har erfart at jeg er det nå.”

I et land hvor folk er usedvanlig snille, ydmyke og høflige, har de en nasjonalsport som er usedvanlig rå og brutal. Muay Thai, eller bedre kjent for oss som thai boksing. Et paradoks, akkurat som det paradokset at Nong Toom sloss som en mann, for å kunne bli kvinne.

Shihan Henriksen:
“Hvor lenge var du borte fra trening i ringen i forbindelse med endringen?”
Nong Toom: 
“Ca.1 år”

Shihan Henriksen:
“I vesten ser vi på Thailand som et svært tolerant samfunn overfor varianter av menneskers ønsker og valg forbundet med områder som i vesten ofte er tabubelagte. Hvordan var reaksjonene fra din familie og i landet generelt på den endringen du gjorde?”
Nong Toom: 
“Jeg opplevet reaksjonene som positive fra alle”

Hun gjorde etterhvert comeback og begynte å gå kamper med kvinner, og har nå gått ca. 10 kamper som kvinne. Nong Toom går sine kamper i vektklasse tilsvarende 55 – 60 kg. Det har hun gjort hele sitt voksne liv.

Jeg hadde under min research sett et kort intervju med henne på svensk tv, der hun fortalte at hun etterhvert følte at hun ble svakere og svakere fysisk, etterhvert som forandringene trådde inn. Hun ser ut som en kvinne, og har etter hvert fått fysikken til en kvinne, og kunne derfor ikke måle seg med menn lenger. 


Intervjuet i Sverige ble gitt i 2008, i forbindelse med en kamp mot svenskenes beste kvinne innen K1, verdenstoppen Pernilla Johansson. 
Se kampen (linken må kopieres!)
mmafightvids.com/2008/11/nong-toom-vs-pernilla-johansson

De som har sett kampen vil se at den svenske jenta har mye grovere fysikk enn Nong Toom. 


Det hører med til historien at Noong Toom vant på poeng. 
Siste gang hun gikk kamp var i 2011, i Kina, hvor hun også vant på poeng.

Shihan Henriksen: 
“Du har undervist Muay Thai og fysisk trening for barn, men nå åpnet din egen gym, kan du si noe om den?”
Nong Toom: “Jeg åpnet den i 2011. Den er ikke profitt basert, men sponses av Fairtex. Muay Thai har betydd mye for meg, og jeg ønsker å formidle sporten videre. Jeg har mellom 5 og 10 utøvere som enten er profesjonelle eller ønsker å bli det. Utøverne er mellom 16 og 29 år, og trener 3-4 timer om dagen, 6 dager i uken. De fire som er her nå er alle profesjonelle, hvor en er min yngre bror (26)”

Shihan Henriksen: 
“Hva legger du mest vekt på i treningen?”
Nong Toom: 
“Utholdenhet er helt avgjørende, derfor løper vi mye, og kjører mye på kondisjon. Så teknikk, mest bokseteknikk, men all teknikk er viktig”

Shihan Henriksen: 
“Er det noen spesielle metoder du legger vekt på?”
Nong Toom: 
“Vi har her som du ser sekker med forskjellig størrelser, vekt og hardhet. Vi herder føtter og legger, og trener mye spark på disse.”

Shihan Henriksen:
“Har du personlig en favoritt teknikk?”
Nong Toom: 
“Hvis jeg skal velge en, må det være albue.”

Shihan Henriksen:
“Hva tenker du om familie?”
Nong Toom: 
“Jeg har familien jeg kommer fra, men jeg har også en datter på 9 år.”

Shihan Henriksen:
“Har du livspartner for tiden?”
Nong Toom: 
“Jeg hadde inntil for et år siden, men for øyeblikket er jeg singel.”

Shihan Henriksen:
“Hva med fremtiden?”
Nong Toom: 
“Jeg har tenkt til å gå noen kamper til, så lenge jeg føler for det. Jeg stiller opp på forskjellige oppdrag og events, og alt dette tilsammen gjør at jeg kan leve godt. Jeg drømmer om å bygge en gym på et stille sted, hvor jeg kan leve stille med livspartner og familien rundt meg. “


Mørket hadde falt på, og det var tid for oss å runde av og reise. 
Da hun skulle følge oss ut av anlegget, la jeg merke til en del runde bur av tre, som kunne løftes opp fra bakken og dermed åpnes. Inni hvert bur var det en flott hane.
Jeg spurte hva de skulle med så mange haner, og svaret var nær sagt selvfølgelig, det var kamphaner. 

Jeg takket for at hun hadde satt av tid til meg, og ga utrykk for at hun var en unik person. Hun forstod ikke hva unik betydde, og Oliver hadde ikke thai ord for det, så hun ba meg forklare. 
Den beste måten jeg kunne forklare det på, var å si at hun var fantastisk og at det kun fantes en Nong Toom i verden. Hun takket, og vi dro.

Epilog
På veien tilbake til vårt hotell, tenkte jeg over hvor heldig jeg hadde vært, som hadde fått oppleve å komme litt innpå denne unike personen, og kunne formidle noe av dette til våre lesere. Et uforglemmelig møte med Nong Toom.
Senere snakket jeg med thaier jeg kjenner om henne, og de er ikke så opptatt av at hun har fortatt kjønnsskifte, men er mest opptatt av at hun har vist at hun er et godt medmenneske.

“For å kunne være et godt medmenneske, må man først og fremst ha det godt med seg selv.” (Tor H. Nilsen)