To av verdens beste utøvere i kata var i Stockholm samme helgen som NM gikk i Oslo. Vi hadde utøvere, ledere og foreldre der, og familien Skogland filmet alle deres kataer.

 

Svenske Katapokalen gikk lørdag 19. mars, og vi har omtalt vår innsats på disse sider tidligere. Denne gangen er jeg blitt bedt om å kommentere de to utøverne Rika Usami og Antonio Diaz og deres kataer som ligger ved.

Begge har Soke Inoue som læremester, og undertegnede har hatt gleden av å møte begge utøverne. Rika trener jevnlig med Soke, mens Antonio er hos Soke noen uker av gangen, og gjerne flere ganger i året. De møtes også andre steder i verden, og Soke jobbet med dem begge i forbindelse med VM i høst i Serbia. Der ble Antonio verdensmester, mens Rika tapte semifinalen 2-3 for tidligere verdensmester fra Vietnam. Rika vant deretter bronsefinalen 5-0.

Noen uker senere vant Rika Asian Games. I Stockholm gjorde de litt forskjellige kataer, men jeg har her blitt bedt om å kommentere Antonios Chatanyara kushanku og Rikas Bassai dai. Vår klubb har begge kataene på vårt repertoar, og vi forsøker å kopiere dem så godt vi kan. Nå er det kun Bassai dai som er standardisert på verdensbasis for konkurranser, mens det finnes flere varianter av Chatanyara kuskanku.

Historien bak kataene strides de lærde om, så jeg skal ikke si annet enn at Anko Itosu (1831-1915) regnes som den som har lagt grunnlaget for den moderne utgaven av Bassai dai, etter å ha trent en variant med sin mester Sokon Matsumura. Itosu skal ha gitt den til sine elever Kenwa Mabuni(grunnlegger av shito ryu) og Gichin Funakoshi (grunnlegger av shotokan), som begge laget sine variasjoner. Itosu laget også systemet med Pinan (Heian på japansk), noe man finner mye av i alle varianter av Kosokun eller Kushanku/Kanku.

Både Bassai dai og Chatanyara kushanku regnes som Okinawa-kataer og shurite, med deres karakteristiske prinsipper. Korte, skarpe teknikker, med hurtige vekslinger. Opprinnelig kom de sannsynligvis fra Kina, men der i mykere utgaver.  

Siden jeg så disse utøverne gjøre kataer i konkurranse for første gang, har begge modnet. Antonio var kommet ganske langt i sin fantastiske karriere første gang jeg så ham i 2006, og er nå en konkurranseutøver på sitt beste i en alder av 30 år. Han tok bronse i VM i 2006, men trente da svært mye for seg selv, etter at han tidligere mester hadde flyttet. I 2008 tok han kontakt med Soke, og tilbrakte til sammen måneder hos Soke i forkant av sitt sølv i VM i Tokyo i 2008.