I tillegg tok vi 14 gull, 11 sølv og 6 bronse, som gjør det hele til ny rekord for en klubb i karate NM.

 

Mizuchi Karate Club won 14 gold, 11 silver and 6 bronze medals in the Norwegian Championships. This is a new record for any club in the NC. In addition, Gitte H. Brunstad and Stian Bagroen, both from Mizuchi, were awarded His Majesty the King’s Pokal.

Arrangementet

Vi vil gjerne få innlede med at når vi under omtaler arrangementet, så er det først og fremst ment som innspill til forbundet vedrørende det vi mener kan være forbedringer i fremtiden.

De tekniske arrangørene hadde virkelig lagt seg i selen for å skape den beste rammen det var mulig å skape rundt mesterskapet ut fra forutsetningene. Med det så mener vi at i og med at det ikke var flust med søkere til å arrangere NM, tok Oslo studentenes idrettslag og Sakura k.k. ansvar, og tok på seg arrangementet. I Oslo er det ikke lett å oppdrive en ledig hall som kan ta 6 matteområder, og samtidig gi god plass til publikum. I og med at man var litt sent ute, så ble det denne gangen Domus Athletica, som har stor nok flate til å ta 6 matteområder, fordi de kan skyve sammen tribuner for å gi plass nok.

Men, da blir det særdeles dårlige forhold for publikum. Nå har ikke karate vært nevneverdig plaget med store publikumsmasser siden 70 tallet, men denne gangen var det en del entusiaster som møtte frem. Dessverre fikk de svært dårlige tilskuerforhold på grunn av det forannevnte. Når det er sagt, var selve oppsettet av matter, sekretariater, inndelinger og markedsføring på selve arenaen flott. Også funksjonærer og vaktopplegg virket bra, noe som er svært vanskelig å holde utover dagen, når det skal konkurreres på 6 matter.

Dessverre ble slutten av dagen i Domus Athletica preget av mye venting i forbindelse med premieutdelingene for det som foregikk der. Grunnen var at hovedsekretariatet ikke hadde premielistene klare. Dette burde vært klargjort etter hvert som klassene ble avviklet i løpet av dagen. Vi foreslår at forbundet sørger for tekniske arrangører for NM i flere år fremover, slik at de får god tid på skaffe bedre, egnet hall.

Lars doserer for forbundsstyret om glatte matter

Det praktiske ved å legge innledende runder, finaler, finaleshow, bankett og innkvartering innenfor en avstand på 700 m, står til terningkast 6. Dessverre ble det i år, som i fjor, benyttet matter som var for nye, og for glatte. Noe som setter ned nivået på utøvelsen av karate betydelig. Dette skjedde under hele dagen, bortsett fra finaleshowet, hvor man hadde matter som hadde fått slitt av det belegget som nye matter har. Her må forbundet legge seg i selen for å sørge for å få brukt matter mer gjennom året, slik at de ikke er glatte under vårt viktigste hjemmearrangement.

Finaleshowet hadde også flott ramme, og ble svært bra. At teknisk arrangør hadde invitert tidligere topputøvere som VIP, er svært positivt, og noe man bør søke å gjenta i større skala. Flotte oppvisninger, matter som ikke var glatte, og bra sportslig og arrangementmessig.

Narve Læret knuser

Vår venn Narve Læret og sønnen Christoffer, innledet med et spektakulært show med tameshiwari (knusing) og tameshigiri (kutting med sverd). Narve er rå, og sønnen er ikke snau han heller, når han legger seg på ryggen og lar faren med sverd dele en vannmelon ovenifra og ned, på maven sin. Godt Narve kontrollerte sverdet etter å ha kuttet gjennom vannmelonen, og ikke delte gutten også. Rå og underholdende oppvisning!

Også Jose Dos Santos fra JKA Shotokan holdt en flott, tradisjonell, oppvisning av karate som selvforsvar. Banketten foregikk som bespisning i flotte lokaler med panoramautsikt over vår nasjonale fotballarena, med kald og varm buffé. Vi savnet litt underholdning og samlende aktiviteter på banketten, og mange ga uttrykk for at den var for dyr. Kr. 390.- per pers er i drøyeste laget for buffé når man har med utøvere fra 13 år og oppover.

Sportslig

Dette er andre gang man arrangerer NM samlet for stilartene Kyokushinkai (full kontakt karate), Shotokan (shobu ippon som er kumite med litt andre regler til 2 poeng) og WKF kata og kumite (den offisielle karatekonkurransedelen NIF og NKF står for).

Spørreundersøkelse viser at dette er noe medlemsmassen i forbundet ønsker at skal arrangeres sammen. Nå skal det sies at det er mange stilarter innen karate i Norge. Vi er derfor forundret over at når JKA Shotokan i Norge har fått med sitt stilartsmesterskap i NM arrangementet, så stiller de kun med 41 påmeldte utøvere? De har jo 20 klubber i Norge.

Vi spør oss om hvorfor oppslutningen er så dårlig rundt et shobu ippon kumite NM? De som har vært med lenge, vil huske at shobu ippon er det poengsystemet man hadde på begynnelsen av 70 tallet. WKF begynte etter hvert å utvikle både poengsystemet og utøvelsen av konkurransekarate. Et godt eksempel på hvordan fikk man se når kontrasten til shobu ippon ble vist av Stian Bagroen i sin finale under finaleshowet. Vi hyller utviklingen.

Kyokushinkai, og deres stilart fullkontakt kumite, er som nevnt en annen del av dette NM. De deltok med stort antall og flott entusiasme. I fare for å gjenta oss selv, det står respekt av de som utsetter seg selv for denne konkurranseformen.

Det største antallet utøvere var i WKF (World Karate Federation) kumite og kata. Dette er de konkurranseformene NKF (Norges Kampsportforbund) og NIF (Norges Idrettsforbund) sender offisielle representasjonslag til. Det er i denne konkurranseformen H. M. Kongens pokaler er satt opp i karate. Det er her vi som klubb konkurrerer. Og det gjorde vi brukbart denne gangen også. Med et så stort antall gode utøvere, som til sammen tok 14 gull, 11 sølv og 6 bronse, kan vi kort fortalt si at alle gjorde en kjempeinnsats.

Matilde

Camilla

Matilde Bratli (13) og Camilla T. Skaanes (13) vant hver sin kumiteklasse, mens de tok dobbelt i kata, med Camilla øverst på pallen. Begge leverer flotte sanbon og vinner alle sine kamper før full tid. De tok dermed sine første individuelle NM titler. Det gjorde også Håvard Ekker (13), som slo Stian Tvenge i finalen. Carl Gustav D. Myreng (14) har rykket opp en aldersklasse siden forrige NM, og tok bronse i kata og kumite.

Håvard til topps, Stian nummer to

Bronse ble det også på Keertigha Kanagaratnam (14) i hennes klasse. Balder Hjerpaasen (15) vant sin finale, og gjentok dermed bedriften fra i fjor. Robin Olsen (13), Edmond Sejdijai (15) og Karl A. Svendsen gikk til finalen i sine klasser, men måtte se seg slått.

 

Balder
 

Yvonne

Yvonne Murray (16) vant sin finale, og tok sin første individuelle tittel. Det gjorde også Maria B. Roll (17) i kata, hvor hun overraskende slo Iselin K. Pedersen (17) i finalen. Bronse til Hege Haavaldsen (17). Hege og Iselin tok hvert sitt gull i kumite, noe vi begynner å bli bortskjemt med. Hege slo Maria i sin kumite finale, mens Iselin slo NM debutanten Silje M. Vedvik (16). Silje kvalifiserte seg til finalen gjennom å vinne sine første 2 kamper i sin karriere.

Kata: Maria (gull), Iselin (sølv) og Hege (bronse)

Iselin til topps, Silje nummer to

Malene J. D. Myreng (18) gikk til finalen i – 55 kg, men måtte se seg slått av Bettina Alstadsæther fra Stavanger. Her tok Silje Bondø bronse etter å ha vært nær ved å slå ut favoritten Alstadsæther i semifinalen.

Caroline

I + 61 kg stilte Caroline A. Thomassen (21) med dårlig treningsgrunnlag, men kontrollerte sikkert og smart finaleseier mot vår tidligere utøver Nora S. Evensen fra Asker, som ikke greide å score på Caroline. Vår katautøver på herresiden, Vahid Syadat, tapte dessverre semifinalen på en egen feil, og deppet såpass at han deretter tapte bronsefinalen.

Evigunge Roald Thorsen (40) tok igjen medalje i – 67 kg, denne gangen bronse. Mikael Amroun (20) knuste all motstand i – 84 kg og vant.

Mikael

I + 84 kg ble det en underholdende og jevn finale mellom Arik Amroun (24) og Lars F. Berrum (24). Lars trakk til slutt det lengste strået, på tross av kluss med ekstra tid på slutten, av en engasjert tidtager som glemte å starte klokken.

Lars (gull) og Arik (sølv)

Til finaleshowet på kvelden var det tatt ut 2 kamper fra hver av de 3 kampformene, samt kata damer og herrer senior. I kata damer senior stilte vår tidligere topputøver i kata Lissy Martby opp, etter 5 treningsøkter. Hun har vært borte fra karate i 5 år, men ville nå prøve seg igjen. Imponerende er det da at hun slo ut fjorårets NM vinner i innledende runder. I finalen ble det tap, men flott comeback av Lissy.

Vår andre utøver i finaleshowet var Gitte H. Brunstad i – 61 kg. Gitte H. Brunstad (19) hadde vært utilnærmelig hele dagen, og vant også finalen under finaleshowet suverent 3-0 over Monessa Tørge fra Stavanger. Gitte holder høyt internasjonalt nivå, og var ikke til å komme på talefot med i NM. Det var derfor ingen overraskelse at hun ble tildelt sin første Kongepokal.

Vår siste utøver i finaleshowet var Stian Bagroen (26) i – 75 kg. I semifinalen møtte Stian sin hardeste motstander i klassen, Steffen Larsen, som tok alle Stians jodan teknikker som en karateutøver skal gjøre det, og gikk foran med et godt eksempel i så måte. En hard og spennende kamp, hvor Stian scoret mye, men også ble straffet mye fordi han stadig lot seg presse ut av matten.

Stian var teknisk overlegen og var svært nær ved å vinne en mer overlegen seier enn 7-4, som ble resultatet. Kongepokal komiteen hadde i midlertidig merket seg Stians flotte semifinale. Da Stian under sin finale i finaleshowet vartet opp med sterk, teknisk avansert karate, og vant 8-0 før full tid, var det ingen tvil om hvem Kongepokalen for herrer skulle gå til. Stian tok dermed sin 4. Kongepokal i karrieren.

Vi snakket med en særdeles blid og fornøyd Shihan Henriksen, etter ny Norges-rekord i karate NM individuelt, med 14 gull, 11 sølv, 6 bronser og begge Kongepokalene. Han mente i fjor at den rekorden vi satte da ville bli vanskelig å slå, og var svært stolt over utøverne som hadde greid kunststykket å slå den i år.

Han ønsket å takke Geir Hjerpaasen, Rasmus Verlo, Britt Haavaldsen(film), Karl Skaanes, Maj S. Kvamme, Kim F. Henriksen (fysio) og Gustav Myreng i støtteapparatet. Videre en takk til våre dommere Muzli Hakaj, Anthony K. Bratli og Erik Berg.

Dommere fra Mizuchi KK: Erik Berg, Anthony K. Bratli og Muzli Hakaj

Her er medaljeoversikten for de 3 beste klubbene i Norgesmesterskapet i karate individuelt 2011:

Klubb:    Gull     Sølv    Bronse 
 1. Mizuchi KK 14  11 
 2. Stavanger KK 
 3. Troll KK 2 

H. M. Kongens pokal: Gitte H. Brunstad og Stian Bagroen, begge Mizuchi k.k.

Styret gratulerer!

Gitte og Stian
Camilla (gull) og Matilde (sølv) i kata
Hege til topps, Maria en god og blid nummer to