Norgesmesterskapet er over og uttaket til Nordisk ble offentliggjort noen dager senere.

 

På seniorsiden var følgende uttatt:

Martin Heede, Troll karate klubb, herrer senior -67 kg
Mikael Amroun, Mizuchi karate klubb, herrer senior -84 kg
AA, Stavanger karate klubb
BB, Stavanger karate klubb

Med NM friskt i minne tok jeg en titt på resultatlisten for å se hvordan de som skal representere Norge har plassert seg. Martin og Mikael kom på henholdsvis første og andreplass i sine klasser og burde være klare. Men de to neste… De var ikke på resultatlisten i det hele tatt…!?

Den naturlige tanken er naturligvis at de to har gjort det glitrende i andre stevner og antakelig hadde influensa eller noe liknende under NM så de ikke kunne delta. Av nysgjerrighet sender jeg en forespørsel til Kampsportforbundet for å høre om NM ikke har noe å si for uttaket. Nei, er svaret, NM har ingenting med uttaket til Nordisk å gjøre. Neste forespørsel om hva som er kriteriene, får jeg ikke svar på. Det viser seg da faktisk at de to, AA og BB, faktisk var med i NM. Saken er bare den at de var de desiderte taperne i hver sin klasse og derfor ikke kom på resultatlistene.

AA gikk i – 75-klassen, der han tapte med god margin for Martin, som tapte for Rune, som tapte for Espen som tapte for Stian i finalen. I klassen + 84 kg tapte BB for Roy, som igjen tapte for Lars. For en som står utenfor er det vanskelig å forstå at to jumboer fra NM skal representere Norge i Nordisk. De tapte ikke mot landslagsutøvere, men mot gode utøvere på klubbnivå.

En googling på de to og deres tidligere resultater gir heller ikke noen opplagt grunn til at de skal plukkes ut foran alle de som ligger foran dem på resultatlisten på NM. Heldigvis for Forbundet er ikke karate noen stor idrett som må svare på vanskelige spørsmål fra pressen. Hadde for eksempel Skøyteforbundet plukket ut nummer 11 i NM til å representere Norge i EM, foran de etablerte med resultater, ville det blitt et ramskrik i pressen. Det samme ville det vært om de beste i ski-NM hadde blitt tilsidesatt av junioren som endte på jumboplass.

Naturligvis må det være åpning for at en landslagsutøver ikke leverer varene sine en gang, men hvor dårlig går det an å prestere og likevel bli plukket ut foran alle dem som har sopet gulvet med dem. At de er en del av en satsingsgruppe er vel og bra. Kriteriene for denne vet jeg ikke, men jeg er blitt nysgjerrig. Uansett burde vel denne satsingen gi målbare resultater før de utvalgte får representere de norske fargene.

Ellers virker det jo noe merkelig både for de iherdige utøverne i konkurranseklubbene rundt i landet som slår dem uten å komme i betraktning, og ikke minst for publikum. Slike ulne kriterier og innside-uttak kan umulig være stimulerende for andre enn de utvalgte, og knapt nok dem. Er det noe de få som fortsatt er aktive nå trenger, er det stimulans og noe å strekke seg mot.

Uansett er dette et tøft valg av landslagstrener. Ikke hvem som helst har is i nok i magen til å plukke ut deltakere fra egen klubb, til tross for manglende resultater, på bekostning av alle dem som har slått dem i NM. Man kunne jo lett komme på den tanken at det gjaldt forfordeling av sine egne. De fleste andre ville tvert i mot latt være å velge sine om det var dødt løp mellom dem og noen fra andre klubber, rett og slett for å vise at de er nøytrale.

Men innen karate er det jo som sagt ingen presse å forholde seg til, og om kort tid er allting glemt. For dem som er plukket ut på slike premisser må den kanskje føles litt vemmelig eller flaut. Eller kanskje det bare er en fordel, på grunn av presset på å måtte levere varene, siden all anstendighet viser at de egentlig ikke skulle vært der.

I ettertid: Det var ikke meningen å henge ut utøvere med navn, siden det som oppfattes som et urettferdig uttak av utenforstående ikke er deres skyld. Derfor er navnene redigert bort.