Så har det skjedd igjen. I følge forbundets hjemmeside, Sandefjords blad og andre aviser, har det vært avholdt nok et NM i karate.

Det værste eksemplet på hvordan det kan gå, når forbundet har valgt å legge seg på den linjen de har, er lagt ut på kampsportforbundets hjemmeside under overskriften ”Dro hjem med tre NM–gull.”

Journalist Anders Mehlum Hasle i Sandefjords blad, skriver under karate, om Sandefjord tradisjonelle karateklubbs flotte innsats i helgens NM i karate.

Nok en gang presenteres et eller annet stilarts NM som om det var NM i karate.

 

På tross av at Norge er tilsluttet offisielle internasjonale organisasjoner som representerer idretten karate i forhold til den internasjonale olympiske komite, lar vi forskjellige stilarter ”herje fritt” med NM titler.

På tross av at de internasjonale organisasjoner mest sannsynlig vil se på dette som undergraving av det ”offisielle” NM i karate, og den organisasjon som står bak dette. Skjønt, de bryr seg vel knapt om hva som skjer i lille Norge, men jeg tror neppe dette kunne ha skjedd i noen andre seriøse karatenasjoner.

 

 

Men, kan grunnen til at dette skjer være fordi norsk karate er overstyrt av et styre i kampsportforbundet som består av folk fra jujutsu, taekwondo, karate og andre ?   Kan det være slik at det ikke er karatefolket som bestemmer dette ?

Eller kan det være slik at karate NM ”ofres” på et eller annet politisk alter ?

 

Som regel får vi til svar at, jo mange er enig, men Kongepokalen blir jo tross alt delt ut i det ”virkelige” NM, og kun der.

Jeg mener at det å gi karate NM status til noe som helst annet NM enn det NM hvor Kongepokalen deles ut på, er patetisk unnfallenhet hos våre idrettspolitikere.

 

Nasjonalt er vår idrett en liten idrett. Året har knapt begynt før det første i en rekke av NM i karate er gått av stabelen. Det neste skal visstnok avholdes i Stavanger i neste måned.

Hvor NM i karate skal avholdes i mai vet jeg ikke ennå.                                            Jeg mener at ved å dele ut NM titler i hytt og pine, gjør vi vår idrett enda mindre.

 

Når skal dette tullet ende ?

Når skal vi få noen som skjærer igjennom og sier som alle andre idretter med respekt for seg selv, at de som ønsker å kalle seg norgesmester i karate, må vinne det ene NM som representerer idretten karate i Norge.

Forbundet har henstilt og henstilt til disse forskjellige organisasjonene om å poengtere at dette er stilartsmesterskap o.l., men disse unngår dette hele tiden, eller legger skylden på journalisten. Forøvrig skjønner ikke ”mannen i gata” forskjellen uansett.

 

Etter min mening er det bare en måte å få slutt på dette tullet, og det er å kun ha NM status på det ene ”offisielle” NM som blir arrangert av Norges Kampsportforbund.  Ingen andre bør få lov til å bruke ordet karate dersom de avholder NM, eller kanskje enda bedre, ingen andre bør få lov til å bruke ordet norgesmesterskap eller NM.

Dersom forbundet velger å la dette tullet fortsette, må de også ta den jobben det er å være ”vaktbikkje” i forhold til det de forfekter, både i forkant og etterkant av disse stilartsstevnene.

Slik det er nå , er det etter min mening uholdbart at man lar alle disse ”liksom” karate NM få lov til å fortsette slik det er idag, uten en skikkelig form for regulering.

De som står utenfor forbundet kan jo kalle sine arrangementer hva de vil, men de som står innenfor må man nå se å få i tale, og få til et anstendig regulert opplegg.