6 gull, 2 sølv og 6 bronse med sterkt redusert tropp i NM

11.03.2020

Lkevel passerte klubben NM-gull nr. 400 i dette stevnet. Årets individuelle NM gikk av stabelen i Sarpsborg i regi av Sarpsborg karateklubb, som arrangerte NM for første gang. De har tidligere arrangert regionale stevner, og har fått erfaring gjennom dette. Arrangementet gikk derfor greit, hvor også forbundet hadde leid inn folk fra Sportdata, for å få det hele til å løpe godt teknisk. I tillegg hadde forbundet leid inn en rekke dommere fra utlandet, som definitivt var med på å høyne nivået på dømmingen, spesielt i kata. Det er alltid flott å få inn dommere som ikke kjenner utøverne fra før i kata, og som dermed stiller med et åpent sinn.

Kata

De siste 2 årene har vi satset på å bygge oss opp igjen i kata, slik vi gjorde på 90- og begynnelsen av 2000-tallet da vi håvet inn NM-titler i kata. Den gangen var det shihan Henriksen som hadde ansvaret. Nå er det sensei Mikael Ek som har tatt ansvaret for dette, assistert av shihan Henriksen. Sensei Ek har nedlagt betydelig tid og innsats i dette, og nå begynner det virkelig å bære frukter. Noe som ga god uttelling i årets NM, hvor katagruppen stod for mesteparten av medaljene.

Katagjengen med ledere og utøvere

Det startet med unge Trym Holthe (13), som kom til oss for noen måneder siden fra Nesodden karateklubb. En fokusert ung mann, som kommer fra en klubb som driver seriøst og med flotte verdier. Han har i løpet av kort tid lært seg en rekke av våre konkurransekataer. Vi har sett at han har truet de beste i sin årsklasse mer og mer, og vi har skrevet på disse sider at vi tror han kommet til å bli meget farlig i NM. Og det ble han. Han vant finalen, hvor vår tidligere utøver Henrik W. Hansen var motstander. Henrik trener nå hos Jørn Ove W. Hansen, som har startet sin egen klubb i Svelvikveien utenfor Drammen. Henrik hadde ikke fått trent inn sin shotokan-kata Unsu så mye og godt som han nok hadde ønsket, og måtte se seg slått av Trym i finalen. Men sølv på Henrik er også flott. Trym reiser fra Nesodden til oss flere ganger i uken og viser en stå på vilje som er nødt til å gi resultater. Vi gratulerer med hans første gull i NM!

Trym, norgesmester i kata

I 14/15-årsklassen stilte vi sterkt både på jente- og guttesiden, og vi vant begge klasser. På jentesiden tok Marion Wester et nytt NM-gull etter flotte kataer. Hennes styrke er teknikk, timing og rytme, og hennes internasjonale resultater viser at hun er inne på noe riktig. Vi gratulerer!

Marion, norgesmester i kata

På guttesiden tok Cornelius F. Johnsen revansje fra tapet i NM i fjor, og vant suverent. Han har, etter tapet i NM i fjor, jobbet hardt og målbevisst, og slikt gir resultater. Han er teknisk, særdeles hurtig, veldig flink med rytme og timing, og er blitt sterkere fysisk. Tilbake på toppen og gull til Cornelius, som både shihan Henriksen og sensei Ek mener er et av de største talentene Norge har på guttesiden i kata. Vi gratulerer!

Leo Holter har slitt med skader i knærne, og ikke fått trent nok kata, men det ble en pen bronse. Leo innehar en naturlig hurtighet, som når han blir skadefri, vil gjøre ham til en farlig motstander. Vi gratulerer med bronse!

Norgesmester i kata, Cornelius (til v.) og bronsevinner, Leo

Olai F. Johnsen var nær ved å ta medalje, men det ble ikke slik denne gangen. Men, Olai er fersk i denne aldersklassen og kommer sterkere igjen.

I 16/17-årsklassen gjorde Ingrid Halvari og Thea A. Løkken det bra, og viste klar fremgang fra i fjor, da det ikke ble medaljer, mens det nå ble bronse på begge. Vi gratulerer!

Bronsevinnere i kata, Ingrid og Thea

Amund Hillestad deltok i guttenes klasse 16/17 år, men har slitt litt med skade siste uken, og tapte i semifinalen for en motstander han slo for bare en uke siden, og dermed ble det bronsefinale og bronsemedalje på Amund. Han har hatt en skadefri periode en stund nå før siste uken, og da har han vært hakket bedre, men han må bare stå på videre. Vi gratulerer med bronse!

Amund (til v.) tok bronse i kata

I kata u.21 og seniorklassene, deltok vi med Ventor Gjuka, som vant u.21 og tok bronse i senior. Ventor er egentlig shotokanutøver, men jobber med shito ryu-kataer også. Denne gangen trakk han frem Chatanyara Kushanku i bronsefinalen og vant den. Dristig og kult. Vi gratulerer med gull og bronse!

Norgesmester i kata, Ventor

Kumite

I kumite er vi sterkt skadeskutt for tiden, samt at en del av våre beste ikke deltok. Ismail Bellemkhannate og Ronja Ek går begge rundt på krykker med brudd i en fot, Carl Gustav D. Myreng er ute med skulderskade, Eirill Bungum er på reise rundt jorden frem til mai, Tilde E. Eine er i flyvåpenet, Vanesa Gjuka studerer nå i Kroatia, Ariana Alic har trappet ned fordi hun nå er ferdig utdannet psykolog og er i full jobb, og Gitte H. Brunstad har lagt opp og gått over i rollen som trener. Dette betyr at fem av fjorårets norgesmestere i kumite ikke deltok i år, noe som selvfølgelig gjør at vi stilte betydelig svekket i kumite.

Likevel, de som deltok bet godt ifra seg. Unge Sankavi Jeyakkumaran, som skadet kneet sitt i Ishøj for 2 uker siden, stilte noe redusert, men ikke mer enn at hun vant klasse 14/15 år -47 kg suverent. Sankavi har alltid vært myk, dessuten teknisk god med bena, og det viste hun nå også. Som alltid flere fine scoringer med bena til tross for kneskaden. Vi gratulerer med gull!

Norgesmester i kumite, Sankavi

I 14/15 år +54 kg fikk vi litt stang ut med Kaja M. Hammer og Karina A. Løkken denne gangen. Ingen av jentene lyktes, og de ble uten medaljer denne gangen.

Storesøster Mithusiya Jeyakkumaran (18), hadde denne gangen kun en motstander i u.21 -61 kg, og det ble tap for en god utøver fra Rana karateklubb. Denne klubben tok for øvrig hele fire gull i kumite. I senior -61 kg ble det tap for Mithusiya mot rutinerte og gode Bettina Alstadsæther, som ga en bronse. Dermed en sølv og en bronse til Mithusiya denne gangen. Vi gratulerer!

Mithusiya tok sølv og bronse i kumite (arkivbilde)

I senior herrer må vi tillate oss å si at vi hadde børstet støvet av to særdeles talentfulle utøvere, som dessverre trener altfor lite. Men de brukte talentet sitt til å komme til finalen i +84 kg. Edmound Sejdijai og Arik Amroun gikk til finalen, som ble en severdig kamp, i motsetning til de innledende rundene, hvor de slet med rust i forhold til avstandsbedømmelse, karateteknikk og konkurranseteknikk. Men, både etter et par kamper og litt oppvarming, var nesten alt på plass til finalen. Vi tør ikke tenke på hvor bra det kunne ha vært hvis de hadde trent litt karate i forkant også.                                                         

Edi ble norgesmester i kumite

Det ble ikke en lurefinale som det ofte blir når to utøvere fra samme klubb møtes og kjenner hverandre godt, i og med at de knapt har trent med hverandre i forkant. Det ble en finale med utveksling av sterke teknikker og med varierende kontroll. Underholdende og actionpreget. Edi dro frem noe av det som gjorde ham til junior norgesmester i 2013, og ledet da Arik ble disket etter litt over halvgått kamp. Dermed gull til Edi og sølv til Arik. Gøy og spenstig at de stilte opp, og at de forsvarte vår ære i klassen når Ismail ikke kunne delta grunnet sin skade. Vi gratulere Edi med gull og Arik med sølv!

Norgesmester, Edi, sammen med sølvvinner i kumite, Arik (til v.)

Dermed ble det det totalt seks gull, to sølv og seks bronse på oss denne gangen. Med seks gull ble vi slått av arrangørklubben, som tok syv gull. På tredje plass kom Rana med fire gull. Rana er en klubb som jobber og satser bra, spesielt på kumitesiden.

På kvelden hadde vi samlet utøvere, coacher og foreldre til felles middag, som ble et hyggelig punktum for årets individuelle NM.

Av grunner vi ikke helt har forstått, ble det ikke delt ut kongepokaler i årets NM i karate. Kongepokaler skal deles ut under kommende helgs stilartmesterskap for shotokan. Dette går i Bergen, hvor det kjøres kumite etter regler som ikke brukes i hverken EM, VM eller OL. En konkurranse hvor katautøvere kun får gå shotokan-kataer etter et spesielt system. Vi kan derfor ikke delta i kata, og reglene for kumite er de samme som shihan Henriksen gikk etter på midten av 70-tallet, som etter vår og World Karate Federations mening, er gått ut på dato. Shihan skal til Bergen  for å se på, og Ismail og Arik er påmeldt i deres form for kumite, som kalles shobu ippon, men Ismail får dessverre ikke deltatt grunnet sin skade. I årets NM i karate var det 264 påmeldinger fra 34 klubber, noe som er betydelig nedgang fra i fjor. Vi tror at en del shotokanklubber unnlot å stille i NM i karate, da de får muligheten til å kjempe om kongepokaler under enklere forhold enn hvis alle stilarter kunne deltatt på lik linje, slik som i NM i karate. Synd at det er slik i Norge, da miljøet uansett er lite, og da burde alle samles under samme tak, under de samme reglene som gjelder og går i EM, VM og OL for verdensorganisasjonen WKF.  Vi er ikke i tvil om at en dersom alle de som deltar i Bergen kommende helg hadde deltatt i NM, så hadde det helt klart vært en berikelse for alle parter. Vi venter spent på shihan Henriksens rapport fra kommende helg. Samtidig reiser våre katautøvere til «Svenske katapokalen» i Stockholm, et stevne som er åpen for alle stilarter.

Til slutt, gratulerer til alle våre utøvere med et fantastisk NM, på tross av sterkt redusert tropp. Videre, takk til vår dommer Morten Lein som alltid representerer oss på en flott måte, og takk til Shihan Henriksen, sensei Ek og sensei Brunstad for deres arbeid som ledere og trenere.

Av ledelsen

Kontakt

Mizuchi Karateklubb
Dønskiveien 43C
1346 GJETTUM

E-post: styret@mizuchi.no

Facebook  Facebook

Webshop

Logg inn på medlemssidene
for å komme til webshop.