Muay thai slutter ikke å overraske

11.02.2020

Det er bare noen måneder siden undertegnede tok med klubbens Varsh og Rasmus Verlo for å trene muay thai (thaiboksing) i Chokdee gym i Cha-Am, ca 20 mil syd for Bangkok. Nå arrangerte ledelsen av treningssenteret stort muay thai stevne på plattingen «Sea point wiev», sentralt i Cha-Am beach: 18 muay thai kamper. Muay thai for alle aldre og kjønn.

Fightnight on the beach

Høydepunktet var utvilsomt kampen mellom han som har trent en rekke av Mizuchis utøvere på besøk i Thailand, Thalynghern, eller muay thai-navnet som han nå bruker, Tookaepee, og en motstander fra Bangkok. Tookaepee er tidligere verdensmester i -55kg, vant nylig sin kamp i den store TV-sendte serien «Max muay thai», så motstanderen var absolutt i toppklasse, med rå hurtighet.

Det var ikke tittelkamp, men Tookaepee tok oppgaven skikkelig på alvor. Interessant å legge merke til at han faktisk brukte yoko geri ved flere anledninger i stedet for mae ashi geri (rett frem med forreste foten). Det er svært sjelden man ser yoko geri i muay thai. Etter å ha presset motstanderen med et svært variert repertoar av lave spark og slagkombinasjoner i de to første rundene, kjørte han på med noe så uvanlig som kne mot motstanderens lår. Vanligvis bruker de kne mot nyrene i clinch, men Tookaepee kjørte konsekvent på med kne mot låret innimellom de sedvanlige til nyrene. Seier med denne teknikken har jeg faktisk aldri sett før. Det viser at Tookaepee fortsatt utvider sitt repertoar og er innovativ.

I 3. runde kunne ikke motstanderen stå på det ene benet lenger, og seieren var et faktum. Tookaepee hadde åpenbart respekt for motstanderen og var veldig glad og fornøyd over å ha vunnet på tko, og kanskje spesielt grunnet måten han vant på.

Det var fire utøvere som ikke var fra Thailand, blant annet en dame fra Hong Kong, som tapte på poeng etter en tøff kamp. En ung, uerfaren danske tapte på tko for en australier, mens en annen australier tapte på k.o. for en av Elite gyms sterke utøvere fra Hua Hin.

Fightnight: Også med kvinnelige utøvere fra Hong Kong og Thailand

Hoved-coach i Chokdee gym i Cha-Am er Kru Phot, tidligere Lumpinee mester, og gift med Rosalie Berghuis fra Nederland, også hun mester i muay thai i Thailand. De stod bak det flotte arrangementet og var godt fornøyd med seire til en rekke av deres beste. Også Elite gym i Hua Hin vant en rekke overbevisende seiere, så det er sterke klubber i området.

En av Thailands beste muay thai-coacher, Kru Phot og shihan Henriksen

Det er nå kommet regler om at man ikke får gå stevner i muay thai før fylte 13 år. For oss hjemme på berget er det likevel forholdsvis rått at 13 åringer går kamper uten hjelmer og med muligheter for ko. Heldigvis ble det ingen ko i ungdomskampene denne gangen. Undertegnede har overvært hundrevis av kamper, en del av dem ungdomskamper, og sett flere tko og ko også i ungdomsklassene. Det skal dog sies at de fleste dommerne er svært flinke til å stoppe kamper før det går for langt.

Det som imponerer mest med muay thai er egentlig først og fremst deres evne til å tåle smerte og smeller. Ikke bare det å tåle treffere, men det å tåle alle de gangene, spesielt føtter, treffer albuer, knær og legger. Uten noe form for beskyttelse på føttene. De går inn med full kraft fra alle posisjoner, og føttene treffer harde deler uten at det tilsynelatende affiserer dem som sparker.  Men, de imponerer også med at de er svært godt trent, og de beste spiller på et stort teknisk repertoar. En av utøverne fra Elite gym i Hua Hin kjørte en rekke varianter av hoppspark, og holdt høyt nivå på disse, som man ikke ser så ofte i muay thai. Han var nær ved å treffe skikkelig med et par av dem.

En tidligere bokser fra Nederland og Rosalie med shihan Henriksen

Når man har drevet mange år med kampsport og sett mange varianter, er det litt mer enn det vanlige som skal til for å imponere en. Undertegnede er av den oppfatning at de beste innen muay thai imponerer, slik de beste innen mange kampsporter imponerer.

Som konkurranseidrett er jeg skeptisk til langtidsvirkningene av alle de forskjellig smellene man får. Men som treningsform er muay thai utmerket og noe av det mest allsidige som finnes, og alder er ingen hindring. Og, vi som karateutøvere har definitivt noe vi kan lære av dem når det gjelder selvforsvar. Akkurat som tidligere verdensmester i profesjonell muay thai, Thomas Carpenter (omtalt i artikkel om Rasmus annet sted på disse sider) sa en gang jeg utvekslet synspunkter med ham om diverse teknikker, de har også noe å lære av karates kumite i sine konkurranser.

Av Geir V. Henriksen

Kontakt

Mizuchi Karateklubb
Dønskiveien 43C
1346 GJETTUM

E-post: styret@mizuchi.no

Facebook  Facebook

Webshop

Logg inn på medlemssidene
for å komme til webshop.