Møte med en legende

16.02.2019

Jeg hadde lenge hørt om kampsportmiljøet i Chiang Mai, den største byen i den nordre delen av Thailand, og bestemte meg for å oppsøke dette. Det var en rekke muay thaiklubber å besøke og det var stevner hver kveld på en av flere stadioner i Thailands fjerde største by.

Min thailandske guide gjorde avtaler for meg, og til min store overraskelse hadde hun fått til et møte med en av Thailands store boksere i dette århundre, Somsak Sithchatchawaln (41). Somsak tok tittelen i profesjonell super bantam fra Mahyar Monshipour i Paris, mars 2006. Somsak drev i mange år fra han var ung med muay thai før han satset fullt på boksing.

Shihan Henriksen og Somsak Sithchatchawaln

Mahyar kom til Frankrike som flyktning fra Iran som 11-åring, og i voksen alder forsvarte han sin tittel fem ganger før han møtte Somsak. Mahyar ble på begynnelsen av 2000-tallet regnet som en av verdens beste boksere uansett klasse. Men, i oppgjøret på hans hjemmebane i Paris, måtte han se seg slått av knallharde Somsak. Allerede i første runde var han nede, men de to tøffe bokserne holdt det gående til ut i tiende runde, hvor kampens utfall fremdeles var helt uvisst. Kampen holdt et voldsomt tempo og en fighting som var preget av at begge gikk for knockout (KO). Da de var kommet til tiende runde var selvfølgelig begge bokserne preget av det voldsomme kjøret, og man kan bare forestille seg hvilken viljestyrke som holdt dem gående. I slutten av den tiende runden kom Somsak tilbake etter å ha blitt kjørt en del av Mahyar opp mot tauene. Etter flere kombinasjoner hvor venstre hånden til Somsak var den som gjentatte ganger traff farlig, var Mahyar tydelig rystet og dommeren stoppet kampen og erklærte seier på teknisk KO til Somsak. Utvilsomt en riktig og forsvarlig avgjørelse, etter å ha sett kampen på video sammen med Somsak denne februarkvelden hvor vi møttes i Chiang Mai.

Somsak og en-annen trener følger nøye med på utøverne

Mahyar uttalte 10 år senere at Somsak nektet å gå ned, og kom tilbake gang på gang, og da på sitt tøffeste i tiende runde. Video viser at det er de gjentatte venstreteknikkene som blir avgjørende. https://www.youtube.com/watch?v=2ki5OsXdEEk Senere samme året led Somsak samme skjebne og tapte tittelen på hjemmebane til sterke Cellestino Caballero, Panama, som forsvarte tittelen i klassen i en årrekke.

Somsak driver nå sin egen klubb i tillegg til at han er ansatt av den lokale regjeringen på sportssenteret i Chiang Mai, som trener for avdelingen for boksing og muay thai. Hans hovedoppgave er boksing.

Jeg så at han gikk southpaw, som vil si at man går med høyre benet fremme, og fikk på forespørsel bekreftet at han var venstrehendt. Naturlig nok var da varianter av vestre slag hans favoritter. Somsak var av den oppfatning at bokseteknikker var blitt nedprioritert i muay thai i mange år. I muay thai blir det delt ut mer poeng for treff med albuer, knær, spark og clinch enn på bokseteknikker, noe som en tid førte til at bokseteknikkene ble mer brukt til å åpne for de andre teknikkene. Dette førte igjen til at bokseteknikkene var betydelig dårligere og åpenbart nedprioritert. I senere år har thaiene igjen begynt å prioritere bokseteknikker etter at flere østeuropeiske land har gjort det svært bra med bokseteknikker innen muay thai.

I sportssenteret, på veggen i treningshallen for boksing og muay thai, hang det to bilder av Somsak fra da han vant VM-tittelen i 2006. Kampen ble omtalt i media som årets kamp innen boksing.

Somsak med trener og manager i Paris 2006

Somsak gikk 67 kamper som profesjonell bokser, vant 60 av dem, tapte fire, og tre var uavgjort. 43 seire var på KO. Totalt hadde han over 400 kamper i boksing og muay thai. muaythai.                                       

Somsak er en usedvanlig stillfaren og sympatisk mann, lik mange av de andre, store kampsportstjernene jeg har møtt gjennom årene. Han instruerer så å si hver dag, og har jevnlig utøvere som hevder seg. Jeg forlot Chiang Mai og Somsak med en ydmyk følelse etter at jeg hadde truffet en legendarisk kampsportutøver, og med inspirasjon til å trekke inn enda mer bokseteknikker i våre treninger.

Geir V. Henriksen

Kontakt

Mizuchi Karateklubb
Dønskiveien 43C
1346 GJETTUM

E-post: styret@mizuchi.no

Facebook  Facebook

Webshop

Logg inn på medlemssidene
for å komme til webshop.