Singapore, nytt bekjentskap

17.02.2017

På mine reiser i Asia ikke bare trener jeg og høster erfaring, men stifter nye bekjentskaper innen kampsport. Etter å ha trent og lært en del om muay thai i Thailand, dro jeg en langhelg til Singapore for å møte en fargerik karateperson.

Shihan David Thong er president i Singapore karateforbund, og driver egne klubber i tillegg. Den delvis pensjonerte juveleren bruker nå mesteparten av tiden sin på karate. Han er WKF- dommer i tillegg. Opprinnelig shito ryu, så en stund goju, og nå igjen shito ryu, Inoue Ha shito ryu. Han var dommer under stilarts-VM i Japan sist høst, og deltok på møter hvor han blant annet støttet våre innspill på møtene.

David Thong serverer oss te

Shihan Thong er omstridt fordi han er en sterk og fargerik personlighet, som blant annet stod opp på kongressen under et tidligere VM i karate og mente at den nå ekskluderte George Yerolympus, burde få en demokratisk prosess og ikke en heksejakt som ikke var WKF verdig. Han ertet på seg mange ved å mene at Yerolympus måtte få klare anklager, og rett til å forsvare seg mot anklagene. Da de fem som stemte mot prosessen ble bedt om å vise sine stemmer igjen, var det kun han som fortsatt stemte imot ved håndsopprekningen. Slik jeg har forstått det, endte det med at Yerolympus ble erklært non grata, og WKF forsøkte å styre Singapore karateforbund i en retning, hvor de fikk klar beskjed fra Singapore om at innblanding av den sorten ville de ha seg frabedt, og WKF ble i dette tilfellet ikke levnet mye ære.

Shihan Thong tok meg med litt rundt i Singapore, og jeg fant raskt ut at han var brennende engasjert i alt som angikk karate. Til forveksling lik gjesten….Vi hadde lunsjmøte en dag og besøkte Hombu dojo, hvor han serverte kinesisk te, mens vi hadde møte hvor vi diskuterte forskjellige saker rundt karate. Han hadde under våre møter og samtaler uttrykt at han var veldig opptatt av å kombinere konkurranseteknikker med selvforsvarsteknikker som ikke var poenggivende i konkurranser. Treningen viste noe av dette, og utøverne var teknisk bra, og treningen hadde en rekke interessante momenter.

En av gruppene til karatepresident Shihan David Thong som trente

Spennende helg med en spennende karateperson. Vi har nå en flott kontakt i Singapore.

For de som ikke har vært i Singapore, er det bare å si at maken til by/land, finnes ikke på jorden. Jeg har vært i nærmere 50 land, men dette er noe av det mest spesielle. Kort beskrevet, en stor øy, med noen mindre rundt. Religionsfrihet for de ca. 5,5 millionene som lever der. Singapore er på størrelse med Vest Agder. Utrolig godt organisert, svært avansert på alle tekniske områder, uten slum, ingen forsøpling og med minimal kriminalitet og ingen korrupsjon, slik man finner i mange andre asiatiske land. Nydelige strender på øya Sentosa, hvor man kan farte over til i blant annet taubane!!. I tillegg til strender finner man der Universal studios, som er en mindre kopi av det klubben har besøkt i Los Angeles, samt masse andre spennende ting. Folk som lever der er fra i hovedsak tre nasjoner, hvor stordelen er av kinesisk opprinnelse, og det resterende stort sett av indisk og malaysisk opprinnelse. Språk er engelsk, kinesisk og malay. Landet var engelsk koloni i lang tid, så en tid under Malaysia, før de ble selvstendige i 1965. Det blir for mye å skulle beskrive alt, men det er definitivt verdt et besøk, for maken til land/by/øyer finnes ikke.

Sands-hotellet sett fra mitt hotell, et landemerke

Taubanen med utsikt fra Sentosa mot Singapore by

Utsikt fra Sands-hotellet

Singapore ligger langt foran alle andre land på de overnevnte områdene, mens når det gjelder sosiale områder som minstelønn, trygder og pensjonsordninger, ligger de langt bak. Men det jobbes nå med dette, og da kan det fort skje forbedringer i dette lille landet.

Spreke biler til leie

Shihan Thong er et flott bekjentskap, Singapore verdt å besøke, så ta kontakt dersom du tenker å reise til området.

Av Geir V. Henriksen

 

 

Kontakt

Mizuchi Karateklubb
Dønskiveien 43C
1346 GJETTUM

E-post: styret@mizuchi.no

Facebook  Facebook

Webshop

Logg inn på medlemssidene
for å komme til webshop.