Oppsummering av karateåret 2014

07.01.2015

«Som sedvanlig har det vært masse å glede seg over, mens skåret i gleden har vært min sorg over å miste min livsledsager gjennom 35 år, Kari.»

Tradisjonen tro har vi bedt Shihan Henriksen, 7. Dan, om å oppsummere karateåret for klubben. Her følger hans versjon:

 

Innledning

Etter at vi er vel etablerte i kanskje de flotteste lokalene noen karateklubb har, er de organisatoriske og faglige endringene godt på plass. Dette har ført til en del endrede rutiner, og disse er blitt godt innarbeidet. Det er jo kun 10 – 15% av våre medlemmer som trener konkurransetrening. De aller fleste trener tradisjonelt. Av disse er veldig mange barn og ungdom, men vi har også nærmere 70 medlemmer over 35 år. Vår eldste er faktisk 69 år. Så Mizuchi karateklubb er mye mer enn bare toppidrett, og det gode miljøet går igjen i klubben i alle aldre. Enten det er i dojoen, på styrketreningsrommet, klubbrommet, garderobene eller i badstuene. De flotte lokalene våre bidrar til det gode miljøet.

2011-dojo-600

Vi deltok i NM individuelt i Bergen og i lag-NM i Oslo i løpet av året. Disse er de to høyest rangerte nasjonale stevnene. I Bergen stilte alle de beste fra den norske shotokanorganisasjonen JKA (Japan Karate Association) Norge, i kumite shobu ippon. Det vil si at de har et regelverk som begrenser kampene til at man enten vinner før full tid ved å score to enkeltpoeng (f.eks. slag), eller et dobbeltpoeng (f.eks. spark til hodet eller nedtagning med oppfølging). Fordi de fleste JKA klubbene ligger på Vestlandet, visste vi at de kom til å stille med de beste utøverne de har, og det gjorde det interessant for oss å stille opp mot. Deres regelverk er enkelt for oss å endre til, akkurat som vårt regelverk er enkelt for dem å endre til. I senior eliteklasser er det kun åpen klasse for hvert kjønn. Her gjorde våre tre damer det sterkt ved å ta de tre første plassene individuelt i tillegg til å vinne lag. På herresiden vant vi lag. I individuelt herrer gikk WKF-klassene, som er det systemet hele verdens offisielle organisasjoner kjører etter, parallelt, og vi fikk dermed ikke stilt med alle våre beste her. Dermed ingen medalje. Uansett fikk vi vist at det ikke er noe problem å konkurrere under deres regelverk.

I individuelt NM tok vi elleve gull, syv sølv og syv bronse. I lag-NM på høsten tok vi gull i de fem klassene vi deltok i. Sum gull i årets to NM ble da 16. Mizuchi ble suverent beste klubb foran Sarpsborg KK med syv gull (tre sølv) og som tredje beste klubb sammenlagt i årets to NM, Sentrum Sarpsborg med fem gull (to sølv og fire bronse).

NEW_1410

 

Vårt anlegg på Kreta

Vi har som vanlig vært Norges mest aktive karateklubb og hatt utøvere med på både seminarer og konkurranser i og utenfor Norge. Vi har også investert ytterligere i vårt eget treningsanlegg på Kreta, hvor vi i juli/august hadde treningsleir gjennom tre uker. Et unikt tilbud klubben og stilartsforbundet Inoue Ha Norway legger opp til videre i årene fremover. Leiren er åpen for alle medlemmer uansett beltefarge, og man kan ta med familie og venner. Her kan man trene tradisjonell karate, konkurranse, yoga, crossfit, brasiliansk jiu jitsu, og feriere. Det er også et treningsstudio i kjelleren på hotellet.

Ny sommerleir blir avholdt i juli/august 2015. Se artikkel fra årets leir her:
http://www.mizuchi.no/2014/08/13/klubbens-sommerleir-pa-kreta/

Det hele er etablert av styrene i klubben og stilartsforbundet på en rimelig måte gjennom våre internasjonale forbindelser. Dette er nok et banebrytende opplegg skapt av klubbens kreative ledere. Våre svenske kollegaer har også investert i opplegget vårt på Kreta og vil holde leir der for sine medlemmer – før oss den kommende sommeren.

2013-Kreta-Yoga-Nektarios

 

Nye, høye grader i år

Tradisjonelt er det blitt nye 3. dan til Karl Henning Svendsen og Morten Lein, en ny 2. dan og 9 nye svartbelter 1. dan, i løpet av årets to graderinger her hjemme.

Klubben hadde i 2014:

7. dan – 1 medlem
4. dan – 5 medlemmer
3. dan – 5 medlemmer
2. dan – 16 medlemmer
1. dan – 47 medlemmer

 

Sportslig

Alle toppklubber innen konkurranseidrett opplever generasjonsskifter og svingninger i resultatene. Det vil nok vi også gjøre. Men vi har hatt en utrolig stabilitet i toppen i nærmere 20 år, og det kommer stadig nye utøvere opp og frem, selv om det er naturlig avgang også.

Alle våre instruktører jobber svært godt i henhold til våre systemer. Graderingssystemet vårt er blitt forbedret i samarbeid med Soke Inoue, og konkurransesystemet vårt evalueres og følges opp av våre instruktører på en utmerket måte. Vi har et klart mål om å være i toppen i Norge og hevde oss sterkt internasjonalt i konkurranser. Dette krever at vi må være i stadig utvikling og søke nye impulser hele tiden.

 

Konkurranseåret – topp hjemme og historisk ute

RedGøteborg_kumite_cup_-_Maria,_Gitte_og_Ariana_vinnere_av_sine_individuelle_klasser_og_lag_N3_1Våre konkurranseutøvere har, som tidligere nevnt, i år igjen vært svært aktive. Klubben har et styre som jobber for at både det tradisjonelle og konkurranse skal ivaretas best mulig. Det gir et godt utgangspunkt for suksess på begge områder. Vi har deltatt på stevner her hjemme ved 10 forskjellige anledninger og i utlandet ved 20 anledninger, (til sammen på 30 stevner). Det meste er behørig omtalt av ledelsen på hjemmesidene.

Det er et svært hyggelig konkurranseår å gå gjennom, så her kommer noen av prestasjonene i korte trekk. I januar gjorde vi det godt i Ishøj Cup i København og ble beste norske klubb i dette store, internasjonale stevnet i WKF (World Karate Federation). Mizuchi tok seks gull ved Gitte H. Brunstad, Maria B. Roll (to gull), damelaget med Gitte, Maria, Ariana Alic og Silje M. Vedvik, og Ronja Ek og Fredrik Sundby.

Maria B. Roll var beste utøver i stevnet med gull i både u. 21 og sr., samt lag.

I februar ble det 12 gull i et internasjonalt stevne i Boden, Sverige, hvor vi deltok med våre u.15 år- utøvere.

NM individuelt

I NM individuelt i mars tok vi som tidligere nevnt, 11 gull. Litt spesielt siden NM individuelt inneholdt lag i shobu ippon.

Årets individuelle norgesmestere er:

 • Kata jenter 12/13 år – Mariam Skogland
 • Kata jenter 14/15 år – Ronja Ek
 • Kumite jenter 14/15 år – 47 kg – Ronja Ek
 • Kumite kvinner senior – 55 kg – Ariana Alic
 • Kumite kvinner senior – 61 kg – Maria B. Roll
 • Kumite kvinner senior – 68 kg – Gitte H. Brunstad
 • Kumite herrer senior – 84 kg – Jørn O. Hansen
 • Kumite herrer senior + 84 kg – Arik Amroun
 • Shobu ippon damer åpen – Gitte H. Brunstad

Lag shobu ippon:

 • Shobu ippon damelag – Gitte H. Brunstad, Ariana Alic, Maria B. Roll, Silje M. Vedvik.
 • Shobu ippon herrelag: Jørn O. Hansen, Arik Amroun, Mikael Amroun.

2014-NM-Mikael-JørnOve-Arik-ShobuIppon

Konkurranseåret fortsatte med mer suksess

I april tok vi to gull i nordiske mesterskap ved Gitte H. Brunstad i – 68 kg og Maria B. Roll – 61 kg. Disse var Norges eneste to gull i Nordisk.

Senere i april vant Ariana Alic og Silje M. Vedvik sine individuelle klasser i Grand Prix-stevnet i Tsjekkia. Gode resultater i et tøft stevne.

I mai ble det en flott 7. plass i EM på Maria B. Roll, som viste at hun er en utøver i verdensklasse.

I slutten av mai sendte vi noen utøvere til Swedish Open i Göteborg, og her ble det gull til Fredrik Sundby, Maria B. Roll og Gitte H. Brunstad.

I september tok vi to gull i Banzai Cup i Berlin, ved Gitte H. Brunstad og Mikael Amroun.

I oktober deltok vi som vanlig i Heian Cup i Karlstad, Sverige. De vi hadde med til Sverige gjorde en flott innsats, og det ble fem gull ved Amund Hillestad i kata 11 år, Christian T. Steen, gull i både kata og kumite 12 år, Fredrik Sundby i kumite 13 år og Tilde E. Eine i kumite 14/15 år.

I november dro vi igjen til Sverige, denne gang Gothenburg Kumite Open. Det ble fem gull totalt og beste klubb i senior. Vinnere var Ariana Alic i – 53 kg u.21 år og senior – 55 kg, Maria B. Roll i – 61 kg, Gitte H. Brunstad i – 68 kg, damelag ved Ariana, Maria og Gitte, og Arik Amroun i herrer + 84 kg. Dette var Arianas store dag med to gull og dermed beste kvinneutøver i stevnet.

I karate Kid Cup og juniorpokalen i Stockholm, ble det gull til Christian Thaulow Steen i kata.

VM senior

Her ble det skrevet norsk karatehistorie ved at Gitte H. Brunstad tok sølv i kumite – 68 kg. Historisk fordi det var Norges første VM medalje siden muren falt og Sovjetunionen ble oppløst. Før dette hadde Norge to sølv. Etter dette ble antall land i VM siden 1990 og frem til i dag dobbelt så mange, og konkurransen minst dobbel så stor. I klassen til Gitte deltok 57 nasjoner. Dette er vi stolte over at du har prestert Gitte! I fjor tok du definitivt steget opp i verdenstoppen gjennom tre finaleplasser i verdenscupstevnene. I år bekreftet du at du hører til der, med sølv i VM. Vi visste at det kun var et tidsspørsmål.

 

NM for lag

Siste stevnehelg dette året var med NM for lag, hvor vi vant fem gull.

Vi vant følgende klasser:

 • Lag kata damer åpen – Ronja Ek, Mariam Skogland, Camilla T. Skaanes.
 • Lagkata gutter ungdom – Christian T. Steen, Fredrik Sundby, Andreas Dieserud.
 • Lag kumite jenter 14/15 år – Tilde Eriksen, Ronja Ek, Eirill Bungum, Aina Svendsen.
 • Lag kumite jenter u.18 år – Camilla T. Skaanes, Ronja Ek, Eirill Bungum.
 • Lag kumite herrer senior – Jørn O. Hansen, Arik Amroun, Mikael Amroun,

Gitte

Gitte300pxAt Gitte har gjort det så bra fortjener mye mer oppmerksomhet enn det hun får, utenfor klubben.

Jeg bøyer meg i støvet for Gittes innsats VM. Vi har sett utviklingen gjennom mange år, jevnt og trutt gode internasjonale resultater:

Vinner av British Open som ungdom. Vinner av US Open som kadett.Bronse i jr. EM som junior. Nordisk mester som senior og vinner av en rekke internasjonale stevner. Tre finaler i verdenscupen og tre bronsefinaler. Det var bare et tidsspørsmål når det skulle bli medalje i senior EM eller VM. Hun er fortsatt kun 23 år.

Coacher og dommere

Jeg vil takke utøvere, alle trenere, coach Mikael Ek, våre dommere Anthony K. Bratli, Morten Lein, Erik J. Berg, Malene J. D. Myreng og alle foreldre og ledere som har stilt opp og gjort en fantastisk jobb med konkurransegruppa.

Landslaget

Noen av våre beste ønsket dessverre ikke å satse på landslaget slik det har vært drevet frem til i høst. Det er beklagelig å måtte gjenta dette i år igjen. Men, det har kommet endringer i høst, og ting går i riktig retning.

Det finnes mye godt materiale der ute, hvis bare strukturen ble endret, for å ta bedre vare på utøverne.

Vi har sammen med andre klubber sendt et forslag til forbundet, hvor vi ber ledelsen se til Danmark, som var i to finaler og to bronsefinaler i jr. VM i fjor, mens Norge røk ut i første eller andre runde i alle klasser. Videre har vi bedt dem se til Frankrike, som var suverent beste nasjon i forrige senior-VM med syv gull.

At den forrige strukturen åpenbart ikke fungerte, burde føre til endringer, og de kom nå i høst. Dog ble det ikke helt som vi ble forespeilet, men det går i riktig retning. Det tror jeg kan føre til at andre enn Gitte etter hvert også vil kunne hevde seg i fremtiden.

Årets rangering av landets beste konkurranseklubber

Vi har vært Norges beste klubb i alle konkurransene i utlandet for 14 år +, som er de offisielle WKF-klassene, hvor det har deltatt andre norske klubber samtidig. Listen under viser hva som er lagt til grunn for rangeringen av de beste konkurranseklubbene i landet.

Som vanlig vil jeg rangere de beste norske konkurranseklubbene i henhold til medaljer/plasseringer ved oppsatte stevner av landslagsledelsen og “tunge” stevner ute i verden. Det finnes en rekke stevner klubbene har deltatt på, hvor vi også har tatt flest medaljer, men de er holdt utenfor.

German Open og Salzburg er verdenscupstevner. Innen Norden tas kun gull med i min vurdering. Jeg tar forbehold om at jeg har oversett noen medaljer/plasseringer.

Klubb NM Nordisk EM Banzai German Salzburg VM
1. Mizuchi KK 16 gull 2 7. pl 2g/2s/2b 7. pl 5. pl sølv
2. Sarpsborg KK 7 gull 2 bronse
3. Sentrum KS Sarpsborg 5 gull 1 bronse

 

Det er hyggelig å se at de to klubbene fra Sarpsborg nå begynner å høste av sin seriøse satsing på barn og unge. De har sammen nå tre av fire utøvere på juniorlandslaget til jr. EM i februar.

(En utøver fra Sentrum KS og to utøvere fra Sarpsborg KK). De er også etter min mening og objektive resultater, de to beste klubbene i landet, bak oss. All ære til Juan Lopez og hans team i Sarpsborg KK og ekteparet Sælid og deres team i Sentrum KS.

 

Ord til slutt

Vi kjører på med trening for våre konkurranseutøvere gjennom julen. Vi er midt i sesongen, og klubben har store internasjonale stevner foran seg i januar og utover vinteren/våren.

Dessverre fikk karateåret en trist avslutning for meg personlig og for klubben. Kari Elisabeth Finstad Henriksen, min livsledsager, og en viktig støttespiller for klubben gjennom 35 år, gikk bort etter kort tids sykdom 6. desember. Nekrolog leser du her.
http://www.mizuchi.no/2014/12/11/vi-har-mistet-en-kjaer-stottespiller/

Jeg ønsker alle en trivelig jul og de beste ønsker for det nye (karate) året som kommer!

Kontakt

Mizuchi Karateklubb
Dønskiveien 43C
1346 GJETTUM

E-post: styret@mizuchi.no

Facebook  Facebook

Webshop

Logg inn på medlemssidene
for å komme til webshop.