Brødrene Grønlund har norsk far og mor fra Thailand.

 

Rolf-Henry Grønlund(45) tok kontakt med undertegnede i fjor høst, etter å ha lest noe av det jeg har skrevet om kampsport fra mine studiereiser i Thailand. Vi har holdt kontakten via e-mail, og nå var det klart for å møtes i Thailand. Jeg møtte en spennende, og usedvanlig hyggelig mann, med to flotte sønner. Han er bosatt i Bangkok, men er en nordmann som har ført et aktivt liv, og en omreisende tilværelse i store deler av livet. Født i Skien og vokst opp i Åmot, Modum, flyttet senere til Lier, Oslo, Melbourne, Stockholm, Uppsala, Västerås, Atlanta og Bangkok. I ungdommen drev han å bokset, gikk en del kamper, før han bega seg ut på reise rundt i verden.

Thailand 2013 – foran Jitti gym Rolf-Henry, Kevin, Manny
(foto: Kari E. Henriksen)

 

Da han var 25 traff han Ruenruedee Pornputtagul(Tukta blant venner) i Uppsala, og de fikk senere sønnene Kevin(17) og Manny(12). Tukta jobbet i et reisebyrå i Sverige, og snakker svensk, etter å ha tilbrakt flere år i Sverige. De var stadig på reisefot, da Rolf-Henry jobber innen IT bransjen, hvor han er grunder og har gjort det svært bra. Sønnen Manny ble født i Atlanta, og har foreløpig amerikansk og thailandsk pass. Norsk pass er på gang. Kevin har norsk og thailandsk pass. For 10 år siden skilte Rolf-Henry og Tukta lag, men de er verdens beste venner, og samarbeider utmerket om guttenes oppvekst. I 2011 solgte Rolf-Henry seg ut av et firma han hadde bygget opp, og nå bruker han foreløpig tiden på sønnene og sin egen videreutdanning. Tukta på sin side, har gjort det bra innen eiendom. Rolf-Henry er jevnlig i Oslo, hvor han holder på med en master i business på BI, som skal gjøres ferdig til sommeren. Etter det blir det nok igjen oppbygging av et nytt firma, selv om han også lurer på å ta mer juss, for å få advokatbevilgning. Når han slapper av liker han å lese John Grisham eller Ken Follet, og er levende interessert i kunst og litteratur, noe hans leilighet i Bankok er preget av.

Yngstemann, Manny, har trent taekwondo siden han var 5 år, og trener muay thai ved siden av. Han spiller også cello, og leser gjerne fantasi av Paolini. Han kjører 3 økter i uken med taekwondo, og 2 økter muay thai. Selv om kampsport er hovedinteresse, er det advokat han ønsker å bli. For tiden trener han mye mønster frem mot gradering til sitt første røde belte, som i deres system tilsvarer vårt brune.

Thailand 2013 – Manny trener ushiro geri
(foto: Kari E. Henriksen)

 

Kevin går nest siste året på videregående, og har trent taekwondo siden han var 5 år. Tok svart belte som 14 åring, men satser nå utelukkende på muay thai. Han trener 12 økter i uken. Han har 4 kamper i ringen som muay thai utøver. Matchingen har vært tøff, da det ikke alltid blir oppgitt riktig antall kamper på motstandere. Han har derfor 2 tap på poeng, men klarte å gå kampene ut, mot motstandere som åpenbart hadde mye mer erfaring enn det som ble oppgitt. Videre var også vekt og alder ikke særlig korrekt. Kevin har også vunnet 2 kamper på henholdsvis KO og TKO. Googler man navnet, finner man seirene på YouTube. Kevin har fokusert mye på sine bokseteknikker, og spesielt høyre hook, som er hans favoritt, og som har gitt seire. Han kombinerer mye med armer og lave spark, og er ikke så glad i høye spark. Når han ikke trener eller går på skole, liker han å spille Rugby eller å lese Science fiction, gjerne av Terry Brooks. Egentlig skulle jeg følge Kevins forberedelser og gjennomføring av hans femte kamp, i Chiang Mai, men rugby med der tilhørende skadet kne stoppet de planene for noen måneder. Nå ligger det an til at neste kamp for Kevin blir i juli. Kevin ønsker å stille i NM i både boksing og kickboksing i fremtiden. Etter videregående er planen at han skal studere medisin, men det kan bli et studieopphold i Norge også, før han går løs på medesinstudiene.

Thailand 2013 – Kevin Grønlund

 

Rolf-Henry er den perfekte vert, og har  vist oss noe av Bangkok, organisert museumsbesøk, og besøk i en av de beste klubbene. Han skal organisere treninger for meg av ur muay thai, muay boran, hos deres faste hovedtrener, og besøk i muay thai sitt “Mekka”, Lumpinee stadion. Museumet han tok oss med til var nær sagt selvfølgelig i Rolf-Henry sin grunderånd, Jim Thompsen museet.

Thailand 2013 – med Rolf-Henry
(foto: Kari E. Henriksen)

 

Den tidligere amerikanske etteretningsagenten ble grunderen som organiserte og gjorde thailansk silke verdensberømt. Thompsen kjøpte også opp gamle hus og masse kunst og antikviteter. Firmaet vokste på slutten av 50 tallet til et verdensomspennende firma, da Thompsen i 1967 under en reise i Malaysia gikk en spasertur fra sitt hotell og inn i jungelen og ble borte for alltid. Man fant ham aldri igjen, og det blir fortsatt spekulert i hva som skjedde. Thompsens bror kunne ikke styre firmaet fra USA, og ønsket ikke å flytte til Thailand, så han overlot firmaet til arbeiderne. Firmaet ble organisert av en stiftelse under beskyttelse av Thailands kongehus, og er toppen av verdens silkeindustri den dag i dag.

Thailand 2013 – silkevev
(foto: Kari E. Henriksen)

 

Rolf-Henry tok oss videre med til en av Bankoks mest kjente muay thai gym. Jitti gym er en av Thailands beste gym for muay thai. Jitti Damriram(53) startet sin gym for 18 år siden. Han har selv ca. 75 kamper bak seg og var ranket som nr. 5 i Thailand på sitt beste, i – 57 kg. Hans favoritteknikk var albue i forskjellige varianter.

Thailand 2013 – Mr. Jitti
(foto: Kari E. Henriksen)

En lun og hyggelig mann, som også var tøff og hard med sine elever. Han har ca. 200 elever, og deriblant nesten 100 kvinner, og de er 12 trenere. Den store andelen trenende kvinner er sjeldent i Thailand, og tidligere fikk ikke kvinner berøre podiet og bokseringen, da dette var mennenes helligdom. Jitti gym har også en rekke utlendinger fra nærmere 15 land. For kort tid siden hadde han den kanadiske statsministeren på besøk, dog ikke for å trene, men for å oppleve muay thai som en viktig del av thailands kultur. Selvfølgelig har Mr. Jitti en rekke utøvere i toppen av sporten. Kevin trener jevnlig hos Mr. Jitti. Mange av de tilreisende bor i rom klubben har, og mat er da også inkludert. Alt i alt disponerer klubben 22 rom. En engelsk utøver som skal gå tv overført kamp denne uken hadde vært der i 2 år. En fransk jente hadde vært til og fra i 1 år, og vunnet Thailandsk mesterskap. Eldste mann i klubben er 59 år, en amerikaner som jobber og bor i Bangkok, og flere av Mr. Jittis oppvekst kamerater fra muay thai miljøet, trente der når vi var på besøk. Det var åpenbart at sporten kunne trenes også opp i 50 årene. Mr. Jitti lever av sin klubb, mens hans kamerater har andre sivile yrker. Klubben kan besøkes på www.jittigym.com

Thailand 2013 – Mr. Jitti gir sine instrukser
(foto: Kari E. Henriksen)

 

De neste besøkene jeg skal gjøre er trening av ur muay thai, muay boran, besøk i den klubben alle tre trener mest i, samt fight night på Lumpinee stadion Dette vil jeg omtale i egne artikler.

Rolf-Henry og hans sønner har et sterkt engasjement innen kampsport. Far selv er klar på at alle de flotte verdiene innen kampsport er karakterdannende på en måte man kan ha stor glede av i hele sitt liv. Selv er han et godt eksempel på det. Beskjeden, sosial, dyktig, god organisator, målrettet, med gode mål i sikte, som han aktivt jobber med å nå, og lykkes med dette. Hans hjelp til å åpne dører og vise oss inn, kunne ikke vært bedre.

Det neste Rolf-Henry skal ta oss med på er kampkveld på Lumpinee stadion, muay thais legendariske stadion. Det er unødvendig å si at vi gleder oss.

Thailand 2013 – plakat foran Kevins første kamp