Det gamle skillet mellom vest og øst Europa er i ferd med å viskes mer og mer ut. Undertegnede dro til Tsjekkia for blant annet å se på barneidrett.

Tsjekkia har ca. 10 millioner innbyggere, og hovedstaden Praha har ca. 1,2 millioner. Landet var en del av det gamle tyske Böhmen, eller som tsjekkerne sier Bohemia. Praha ble grunnlagt på 800 tallet, og er en av de arkitektonisk flotteste byene i verden. De gamle bygningene blir som regel totalt ombygget innvendig, mens fasadene med alle sine spir og ornamenter blir pusset opp, ofte med hjelp av billedhuggere og andre kunstnere.

På østsiden av Vltava, eller som vi sier, Moldau, finner du flotte tårn i Stare Mesto, gamlebyen. Her syder det av liv fra uttallige restauranter, barer og forretninger. Tar man turen over Karlsbroen til vestsiden av Moldau, troner det store slottet på høyden, med sin St. Vitus katedral. Ikke langt nedenfor finner man bygningen hvor 100 protestantiske adelsmenn i 1618 kastet de 2 katolske guvernørene og deres sekretærer ut av det østlige vinduet, hvorpå disse falt 15 m ned og overlevde fordi de falt i en gjødselbinge. Dette var en utløsende faktor til 30 årskrigen. Praha er, og har alltid vært, en viktig historisk by på grensen mellom vest og øst Europa.

Mizuchi var allerede på 90 tallet i Praha og vant Bohemia Cup. Jørn Ove Hansen fikk med seg den store Bohemia krystallpokalen hjem, og har fortsatt et stort navn i de kretser i Praha. Her har vi gode kontakter innen karate, men også innen deres nasjonalidrett, ishockey.

Vi ville gjerne vite litt mer om hvordan det kan ha seg at denne nasjonen kan ha 100 spillere i National Hockey League i nord Amerika, mens Norge for tiden har 1? Hvordan drives ishockey på barnenivå og oppover?

Vi tok kontakt med vår alltid smilende venn, Vladislav Flidr, som har bistått oss mang en gang i forbindelse med karatestevner i Tsjekkia og øst Europa. Vladislav, eller Jack som han kaller seg, har også vært og besøkt oss i Norge og på Kreta. Han er tidligere ishockeyspiller. I dag har Jack en sønn på 7 år, Matej, som spiller ishockey for Sparta Praha. Klubben er en av storhetene i internasjonal ishockey, og levere stadig spillere til landslaget og NHL.

Når vi ankommer Sparta Praha sin stadion, får vi straks en følelse av topp profesjonelt opplegg. De har egne butikker for supporterutstyr, og alt er giret inn mot å vise frem klubben, verdenstjernene deres, og de yngre. Vi oppdager raskt at de på sin hjemmeside legger ut scoringer og assists for alle kamper i alle aldre. Matej scorer bortimot 1/3 av sitt lags scoringer, og er ansett for å være et stortalent. Kanskje ikke så rart for en kommende ishockeyspiller med russisk mor og tsjekkisk far. Disse barna trener på is 4 ganger i uken og har svømmetrening 1 gang i uken utenom. Det som kanskje imponerte oss mest var det faktum at det var en egen bane for de yngre spillerne. Hovedhallen tar 14000 tilskuere og i garderobene traff vi flere storheter fra NHL.

Vi snakket med Peter Nedved, som nå vil følge tradisjonen med å spille i moderklubben på slutten av karrieren, etter 18 sesonger i NHL. En av gangene vi var i US Open, så vi ham spille for New York Rangers mot Los Angeles Kings på Kings hjemmebane i LA. Han var den dominerende spilleren på banen da Rangers slo Kings den gangen. Klubben har ca. 400 aktive spillere i alle aldersklasser. Årsbudsjettet er på ca 125 millioner kroner, noe som er beskjedent i forhold til de nord Amerikanske klubbene. Barna under 15 år må hele tiden vise karakterbøkene sine fra skolen, og får ikke trene hvis ikke karakterene er gode nok. I sommerhalvåret har 7 åringene turntrening, svømmetrening og løpetrening en gang i uken. Selv i så tidlig alder, deler de av og til inn i A og B lag.

De forklarer det med at B utøverne ikke er gode nok til å møte A utøvere, og derfor må utvikle seg med jevnbyrdige. Møter Sparta Praha svakere lag, lar de alle få spille den kampen. Er det valgt at det kun er A laget som har kamp på kampdagen, sørger de for at B laget også får spille mot en likeverdig motstander. Av deres A utøvere i 7/8 årsklassen regner Sparta Praha med at 3-4 blir tatt ut på landslaget for denne aldersgruppen til VM.

Totalt er 350 klubber og ca. 40 000 aktive spillere i Tsjekkia. VM for u.10 år skal gå i Tyskland neste år, og alle de store ishockey nasjonene stiller.

Når vi forklarer at Norge ikke kan delta grunnet de regler NIF har for barneidrett, rister de på hodet og skjønner ikke hvordan vi kan motivere våre unge til å velge å stå på for sin idrett fremfor å drive med andre ting. Reisene er jo en av de viktigste motivasjonsfaktorene, mener de.

Tsjekkerne er en stormakt i ishockey. De offentliggjør alt barna gjør og presterer, fra de yngste på 3 år. De rangerer og sender dem utenlands når de mener de er gode nok, uansett alder. Til VM for u.10 år, er det 12 av de største nasjonene som skal delta. Det er tydeligvis flere enn tsjekkerne som jobber slik.

Kan det være at det kun er Norge som har slike regler i hele verden? Kan det hende at det faktisk er vi som er i utakt med resten av verden? Selv om NIF har moderert seg i sine siste endringer, er det fortsatt et stykke igjen til vi er på bølgelengde med resten av verden her.

Et annet fenomen er restaurantene i anlegget. I Norge er det uforenlig med NIF`s regler å servere alkohol i idrettsanlegg. Her derimot, har restaurantene i anlegget alle rettigheter. Når vi tar opp dette, og forklarer NIF`s regler om dette, virker det som om de ikke forstår hva vi snakker om. Når vår tolk tar det hele på tsjekkisk, ler de og tror at vi driver gjøn med dem.

Til slutt forklarer de det enkelt for oss (dumme) nordmenn. Restaurantene i landet er for at de voksne skal kunne kose seg med god mat og godt drikke og bli servert. At dette gjelder for idrettsanlegg også, er for dem en selvfølge. Tja, kanskje voksne folk burde kunne besøke en restaurant i et idrettsanlegg uten at overformynderiet blander seg inn?

Vi reiser fra Tsjekkia med sterke inntrykk av både det ene og det andre når det gjelder barneidrett og måter å se ting på. Tsjekkia har alltid vært et sentrum i Europa.

Det er mulig at vi tror vi sitter på toppen av Europa her oppe i nord, men egentlig kan det hende at vi bare sitter i utkanten og kanskje bør lære av de mer sentrale nasjonene i Europa på noen områder.