Noen av våre mest lovende utøvere har sammen med undertegnede vært 5 dager i Frankrike og trent med det franske landslaget.

Fra ankomst til avgang var det franske opplegget svært profesjonelt.

 

Frankrike har 200 000 utøvere og 28 heltidsansatte.

De har et medisinsk støtteapparat på alle samlinger, matchinger og reiser til stevner i utlandet.

Av 300 topputøvere i kumite, er det ca. 30 i landslagstroppen til enhver tid.

Trenerteamet for kumite er på 4 coacher pluss landslagssjef.

Franske Coacher under matchingen. Foto: Mizuchi

 

Alle utøverne får bonuser for medaljer i EM og VM.

Forbundet har avtaler med alle utøvernes arbeidgivere eller studiesteder, slik at alt blir lagt til rette for utøverne under og etter karrieren.

 

 

 

 

 

 

 

Vi ble hentet på flyplassen av landslagsssjefen, Thierry Masci og forbundets altmuligmann, Jean Claude, i en av forbundets minibusser.

 Derfra ble vi fraktet til vårt hotell. Landslaget disponerte 2 minibusser hele året, og leide inn busser til samlingene. De har et budsjett for samlinger på litt under 3 millioner kroner.

Grilllunsjkokkene var flinke i tillegg til at de er tidligere verdensmestre i karate. Tapol t.v. og landslagssjef Masci t.h. Foto: Mizuchi

Samlinger blir holdt ca. 18 ganger i året. Landslagssjef Masci gjorde oss oppmerksom på at det franske forbundet gjerne ville spandere hele oppholdet på oss, hotell og mat inkludert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotellet lå i gangavstand fra forbundets hoveddojo og kontorer.

Treningen foregikk i hoveddojoen på ca. 260 m2. I tillegg hadde vi tilgang på to mindre dojoer på hver ca. 150 m2. De hadde også et eget styrketreningsrom i tillegg til et rom for spinning.

 

Det Tunisiske landslaget fikk ikke visum i tide, men De forente Arabiske Emirater var der med sitt landslag.

Til sammen var det ca. 40 utøvere.

Sportssjefen, fysioterapeut og 4 coacher sørget for at all trening foregikk i skikkelige former.

Franskmennene har en tone og stil på treningen som er veldig avslappet i forhold til det tradisjonelle, og veldig likt det vi har på våre kumitetreninger, men de trener hardt og intenst. Alle utøverne trente mye løping og styrke, til sammen 6 økter i uken, i tillegg til karate 6 økter i uken. De var alle svært lette for sine størrelser og topp trente.

Treningsmessig under vårt opphold, var det benstyrke og bevegelse de la veldig vekt på.

Alle de meriterte utøverne var beskjedne, hyggelige og litt nysgjerrige på hvilke forhold vi jobbet under. Forbauselsen var stor da de hørte at vi var økonomiske amatører, og de var imponerte over at vi kunne få frem så gode utøvere under slike tøffe økonomiske forhold.

 

På onsdagen

 

hadde de lagt opp til matching. De hadde leiet en stor hall. Lagt ut 3 matteområder med sekretariat og kalt inn 25 dommere, hvorav en rekke var internasjonale dommere med Raphael Ortega i spissen.

Det ble arrangert som lagkonkurranse.

På damesiden hadde Frankrike 3 lag, mens de på herresiden hadde 6 lag.

Norge og Emiratene stilte med 1 lag hver.

Alt ble filmet, og det var fullt medisinsk støtteapparat tilstede.

Alle de franske utøverne hadde medaljer fra EM og VM, junior eller senior.

Seks av dem var senior verdensmestere.

Det sier seg selv at dette var matching på høyt nivå.

Vi var absolutt med, selv om det ble en del knepne tap.

Vi noterte at Caroline slo en av de franske juniorene, Stian slo tidligere juniorverdensmester og sølvvinner fra senior EM i fjor, mens Geir Magne slo Europa og verdensmester Yann Baillon.

Stian Bagroen blir filmet av det franske forbundet under matching. Foto: Mizuchi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter matchingen var det full middag ute på en landlig restaurant.

 

Morningen etter matching var det lagt opp til restitusjon, med massasje, vannmassaje og spa opplegg. Det franske forbundet har for landslaget en egen avtale med et spa anlegg for ca kr. 200 000.- i året.

 

Til lunch denne dagen var det grilling utenfor treningssenteret, mens det var trening på kvelden. Etter trening var det middag og så var det laserskyting.

Fredag ble treningsleiren avsluttet med en karateøkt.

 

Det var svært spennende for oss å komme nært innpå verdens mest profesjonelle karatenasjon. De har et ønskeopplegg for alle utøvere og trenere innenfor karatesporten. De er 20 ganger så store som oss, og har et budsjett som er 20 ganger så stort. Likevel tror jeg det kan være mulig å matche dem med enkelte utøvere. På bredden vil vi aldri kunne matche dem. Til det er de altfor store.

Isabelle Aguilera spiser lunch med verdensmester Bel-Lahsen, t.v. Foto: Mizuchi

Men jeg tror at dersom vi utnytter de få resursene vi har maksimalt, både personer og økonomi, så tror jeg det er mulig å ta medaljer fra dem.

Når vi vet at det er en rekke nasjoner, spesielt i Europa, som kjører det samme opplegget som Frankrike, men i litt mindre målestokk, så er det en tøff utfordring for Norge, men jeg tror det er mulig å ta noen medaljer fra dem i EM eller VM.

Uansett var det en flott opplevelse for oss å se hvordan de drev et landslag slik det skal gjøres når økonomi ikke er et problem, og det er nok av utøvere å ta av.

 

Vi ble behandlet som ambassadører for det norske forbundet, og vi takker det franske forbundet for et uforglemmelig opphold.